Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В обръщение към руските депутати:

Путин подчерта необходимостта от нормализиране на отношенията със САЩ

| обновено на 01.12.16 в 19:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия иска да има приятели в международните отношения, заяви по време на обръщението си към руските депутати президентът Владимир Путин.


Днес Русия не търси конфронтация с никого, но и няма да се съгласи някои да ограничава интересите ѝ
, посочи още Путин, като се обяви за сътрудничество с новата американска администрация.

Важно е да нормализираме и да започнем да развиваме двустранните отношения на равноправна и взаимно изгодна основа. Взаимодействието на Русия и Съединените щати при решаването на глобалните и регионалните проблеми отговаря на интересите на целия свят, обясни Путин.

В тазгодишното си обръщение пред Федералното събрание и Думата (двете камари на руския парламент) държавният глава постави акцент върху социалните и обществените предизвикателства, пред които е изправена днес Русия. Един час той говори върху вътрешните проблеми пред руската страна, акцентирайки върху думи като
справедливост и традиционните ценности, върху които според него трябва да се опира страната му по своя път на развитие. 

Той започна с това, че народът на Русия е единен, въпреки противоречията от миналото, казвайки че уроците от историята трябва да ни учат на помирение и гражданско съгласие, засягайки разгорелия се дебат в руското общество около политическите репресии по времето на Сталин през 30-те години на миналият век. Путин припомни, че в руската история през 20 век е имало много сериозни разтърсвания и припомни наближаващата 100-годишнина от две революции, случили се преди век - Февруарската, която слага края на монархията в Русия и Октомврийската, която довежда болшевиките на власт за повече от 80 години. Според Путин не само историците и учените, но и руското общество се нуждаят от обективен, честен и дълбок анализ на тези събития и последствията от тях. Путин обаче не продължи до край и не каза какво трябва да е отношението към съветските специални служби от 30-те години, които са известни със своите репресивни действия, вследствие на което биват избити милиони невинни хора в тогавашния СССР от режима на Сталин, а на други - животът за винаги се променя.

Владимир Путин открои икономическите проблеми пред Русия, като добави, че те се преодоляват, макар и трудностите да остават. Според него има съвсем лека динамика в посока на спирането на спада на руската икономика, сравнявайки го с миналата година, когато спадът беше 3,9%. Инфлацията в Русия също остава фактор, който през следващата година може да достигне около 6%.

Санкциите са помогнали на руските земеделски производители, заяви още Путин, но даде ясно да се разбере, че те няма да продължат вечно, защото този сектор, както и гражданите, се нуждаят от конкуренция с чуждестранни стоки.

Путин акцентира и върху идеята за голямо евразийско партньорство, като посочи, че тя вече се обсъжда на различни международни и регионални равнища.
Убеден съм, че такъв разговор е възможен и с държави от Европейския съюз, в които днес се увеличава търсенето на самостоятелен политически и икономически курс. Виждаме това по резултатите от изборите, подчерта руският президент.

Руският държавен глава говори по въпросите на външната политика, като нито веднъж не спомена Украйна, Турция или Сирия, а предпочете да се съсредоточи върху глобалните теми, казвайки, че външнополитическата и икономическа ориентация на Русия трябва да бъде към евразийското пространство, Централна Азия, Индия и Япония, както и Далечния изток. Владимир Путин определи отношенията с Китай като образцови. По отношение на Запада каза следното: 
Разбираме отговорността си към света и искрено сме готови да вземем участие в решаването на световни и регионални конфликти. Не искаме да се противопоставяме на никого, не ни е нужно. Не искаме и никога не сме искали врагове. Трябват ни приятели. 

Друг акцент, който прави впечатление от словото на президента Путин, беше свързан със световните процеси и конфликтите в тях, които определят настоящето време: 
Тревога предизвиква фактът, че в цял свят, дори в уредените страни и стабилни региони, възникват големи вътрешни конфликти - на религиозна, националистическа или социална основа. Тези конфликти се изострят на фона на проблемите от миграционната криза, с която се сблъскаха европейските и други страни.

Руският президент каза също, че работата по моста, свързващ Кримския полуостров, който Русия анексира през 2014 година, върви по план.

Подробности чуйте в репортажа на кореспондента ни в Москва Николай Кръстев в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!