Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В белгийския град Шарлероа са арестувани двама души по обвинения в тероризъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В белгийския град Шарлероа, на 70 км южно от столицата, са арестувани двама души по обвинения в тероризъм.

Мъж и жена на 37 и 36-годишна възраст с имена Фарид и Сабрина са поставени под постоянен арест с обвинения за участие в терористична група и опит за убийство, съобщава държавната телевизия РТБФ. В Шарлероа бяха извършени серия от обиски в сряда и двамата арестувани са част от задържаните при операцията общо 8 лица.

Разследването е във връзка с атаката пред полицейския участък на Шарлероа на 6 август това лято, когато мъж, въоръжен с нож-мачете рани двама полицаи. Мъжът беше застрелян от служителите на реда, но се предполага, че заловените сега са били негови съучастници.

Междувременно вестник "Газет ван Антверпен" съобщи за развитие по друг случай с ислямистки раикализъм. Местната прокуратура е предприела съдебни действия за отнемане на белгийското гражданство на Фуад Белкасем – лидер на известната преди години групировка „Шариат за Белгия“. Белкасем – мароканец с двойно гражданство -  излежава присъда от 12 години затвор за радикализирането на десетки младежи в страната. Ако съдът му отнеме белгийския паспорт, властите ще могат да го екстрадират в Мароко.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!