Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" планира нови терористични нападения в Европа, предупреди Европол

| обновено на 02.12.16 в 16:58
Снимка: europol.europa.eu

Терористичната групировка „Ислямска държава“ променя тактиката си и създава нови заплахи за Европа, предупреждава специален доклад на полицейската служба Европол=

Възможни са опити за нови атаки от терористи единаци или от организирани групи на територията на страните в ЕС, твърдят анализаторите в доклада. Говори се за „няколко дузини“ джихадисти специално изпратени от ИДИЛ в европейски държави с цел терористична дейност. Причината е, че групировката губи влияние и територии в Близкия изток, където коалицията продължава бомбардировките срещу нейни цели.

Освен Франция и Белгия, всички държави-членки на ЕС, които са част от водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", са потенциални мишени на атентати, предупреждават разузнавателните служби. България формално също е част от коалицията, макар и не с пряко военно участие. Особено внимание се обръща на Германия, Холандия и Великобритания като вероятни цели.

Заради загубите на ИДИЛ в Сирия и Ирак в Европа се очаква завръщане на повече нейни бойци при своите семейства. Европол разполага с данни за поне 816 лица свързани с терористична дейност. Средната им възраст е 33 години, а 90 на сто от тях са мъже.

Част от плановете за новите атаки в ЕС ще се подготвят и от територията на Либия.

Хора от групата на сирийските бежанци в Европа е са уязвими за радикализиране от екстремистки вербовчици. Ислямска държава има интерес да разпалва миграционната криза и да настройва европейското население срещу бежанците и затова може да изпраща свои хора да се внедряват в бежански лагери или други центрове, сочи анализът. Освен ИДИЛ, заплахата от атентатори остава свързана и с групировките Ал Кайда и Ал Нусра.

Въпреки опитите на терористите да променят методите си, издирвайки химически или биологични оръжия, основното те ще продължават да разчитат на автоматичното огнестрелно оръжие – защото е ефективно и лесно се намира от престъпните трафикантски мрежи в Европа. Докладът е изготвен от експерти на новосъздадения Център за контратероризъм на Европол в Хага.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!