Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Не са открити проблеми с неправомерна държавна помощ по случая с АЕЦ "Белене"

| обновено на 06.12.16 в 21:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) не е открила неправомерна държавна помощ при решението на българското правителство да даде на Националната електрическа компания над 601 милиона евро от бюджета за погасяване обезщетението, присъдено на руската "Атомсройекспорт" по арбитражното дело за АЕЦ "Белене".

Специално за "Хоризонт" говорителят по конкуренцията на Еврокомисията Рикардо Кардозу уточни, че институцията напълно уважава суверенното право на Българя сама да избира енергийня си микс за добив на електричество:
Последващите действия след решението на Международния арбитражен съд по повод „Белене“ зависят от суверенното българско правителство. Комисията е в контакт с него от известно време. Нейните служби са информирали България, че на този етап не са установили проблеми с неправомерна държавна помощ.

Съобщението дойде след като по-рано стана ясно, че Министерството на енергетиката е осигурило на НЕК близо 600 милиона евро, с които да се разплати с "Атомстройекспорт" за оборудването за АЕЦ "Белене".

Българската и руската страна се бяха договорили да бъдат опростени лихвите, ако сумата бъде платена до 15 декември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!