Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Поискали сме от ЕК План "Б", ако Турция не спази споразумението за мигрантите

Даниел Митов
Снимка: БГНЕС

Правителството отдавна е призовало ЕС и НАТО за резервен план в помощ на България, ако Турция не спази споразумението за мигрантите. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов на среща на Алианса в Брюксел:

Ние сме призовали Eвропейската комисия да започне работа по план "Б", ако реториката от страна на Република Турция придобие някакви реални измерения. Ние сме призовали НАТО да следи внимателно за развитието на ситуацията и до момента нямаме данни Черно море да е такава зона на напрежение.

По повод решението на ЕС за учредяване на общ фонд от 5 млрд. евро годишно за отбранителни способности, Митов не успя да отговори какъв ще е паричният дял на българската държава в него:

Изчисленията не са в сферата на министерство на външните работи, но така или иначе от подобен тип увеличение на разходите за отбрана има полза и смятам, че затова има пълен консенсус, не само от България, но и в целия ЕС.

Планът за общите ресурси за отбрана беше приет на 14 ноември на ниво министри на отбраната от ЕС. България формално беше представена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!