Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русия задържаха група от бившите съветски републики, склонявала граждани за нуждите на екстремистки групировки

Снимка: kosovopolice.com

 Служителите  от оперативния Център за противодействие на екстремизма,  заедно с руската Федерална служба за сигурност  задържаха 12 граждани от бившите съветски републики по подозрение в ръководството и участие на терористични организации на територията на Москва и района. Според предварителната информация арестуваните са  организирали агитация в полза на забранените в Русия екстремистки  терористични групировки ИДИЛ и "Джабхат ан нусра". Един от задържаните призна, че е  използвал фалшиви киргизки документи за самоличност. 

По време на проведените днес обиски разследващите са иззели забранена литература, както и такава намираща се на различни носители, съобщиха от органите за сигурност. Любопитна подробност, е че задържането е станало по нов начин с участието на три от специалните служби  и с подкрепата на ново сформираната преди повече от половин година Росгвардия. Експертите поставят именно върху нея акцент, че въпреки че е най – младата от тях, тя в последно време си завоюва сериозно място в борбата с екстремизма и тероризма. Друга особеност на тази операция е, че тя е била проведена на две места, като освен 12-те мъже в едната нелегална квартира, на друго място в Москва са арестувани  още 20 мъже и жени, за които се предполага, че са били обучавани в екстремиската идеология.

В Русия през последните седмици бяха изнесени информации за това, че специалните служби на страната, занимаващи се противоборството на тероризма, са задържали  боец на ИДИЛ, който също се е опитвал да вербува  руски граждани на страната на крайните организации. Той е бил задържан в последния момент, преди да напусне страната на международното летище в Санкт Петербург. 

Също така стана ясно, както съобщи ръководителят на Департамента за борба с новите предизвикателства в руското външно министерство Иля Рогачов, че  повече от 3200 руски граждани воюват на страната на групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак и при завръщането си създават нелегални терористични формирования в Северен Кавказ, използвайки криминални банди и структури, убеждавайки ги да преминат на страната на екстремистките групировки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!