Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаем ли си правата като длъжници и кредитори

Снимка: Радио ВИДИН

Познават ли гражданите своите права, когато изпаднат в ситуация да връщат заем? Ако натрупат неплатени сметки за ток и вода, дали ще им бъдат опростени? А, към кого да се обърнат, ако не получават законово определената издръжка? Може ли да загубим ипотекирано жилище?

Когато дължим пари и кредиторът има съответните документи, трябва да се издължим. Дали в определения срок, дали след като на вратата ни почука съдия изпълнител и ни покани доброволно да си платим задълженията. Кога се стига до събиране на дълга от частен съдебен изпълнител?

"До съдебен изпълнител е принуден да се обърне кредитор, който не е получил доброволно изпълнение на задълженията си. Той се снабдява най- често, в 90% от случаите, от съд, с изпълнителен титул, най- често това е изпълнителен лист, който удостоверява, че съд се е разпоредил принудително да бъдат изпълнени задължения, било то парични или други, които не са получили доброволно удовлетворяване", обясни Стефан Нинов- частен съдебен изпълнител от Видин.

Кредиторът се снабдява с необходимите документи от съда, чрез своите адвокати и се явява в кантората на съдебния изпълнител с молба за образуване на дело и прилага необходимите документи.

Снимка"На база на тези документи се образува изпълнително дело и се търси длъжникът да му се връчат книжата. Най- често това е покана за доброволно изпълнение."

Има и случаи, в които кредитор може да се снабди с изпълнителен лист, без длъжникът да узнае, че претенцията към него е минала през съд. На длъжника се връчва и бланка за възражение.

"Законът постановява, че поканата за доброволно изпълнение до длъжника тръгва едновременно с изпращането на запорното съобщение до трето задължено лице- било то трудово възнаграждение, банкова сметка, било то друго негово вземане спрямо трето лице. Така казва законът, изпращат се едновременно. Цели се длъжникът да разбере едновременно с третото лице. Защото, ако първо се уведоми длъжникът, след това му се наложи запор на банковата сметка, той ще отиде и ще си изтегли парите. Законодателят така е решил", допълни частният съдебен изпълнител.

Снимка"Гражданско- процесуалният кодекс (ГПК-бел.ред.) позволява да бъде проведено т. нар. заповедно производство по член 410 и 417 от ГПК, където съответният кредитор да си извади изпълнителен лист. По тези два текста от Гражданско- процесуалния кодекс не се води класическото дело, както си го представят гражданите с искова молба, призовки, свидетели и събиране на доказателства, евентуално, ползването на правна помощ от адвокат. Тези производства започват по този начин, но дават възможност, когато бъдат уведомени от съдия изпълнител, че срещу тях има вече образувано изпълнително дело, да направят съответното възражение. Изпраща им се по закон една бланка, в която могат да изразят своите възражения", коментира адвокат Пламен Стефанов.

След това съответният кредитор трябва да си заведе гражданско дело и вече то ще се води по познатите правила- с ищец, ответник, събиране на доказателства и т. н. Трябва обаче да се прецени, че когато се води такова дело, ще се увеличат разноските.

"Ако се дължат малки суми, тези суми по някакъв начин са безспорни, може би е по- удачно те да бъдат изплащани, отколкото хората да се товарят с допълнителни такси и разноски", допълни Пламен Стефанов.

Адвокатът казва, че разлика от гледна точка на правомощията на частния и държавния съдебен изпълнител няма.

Ако на вратата ни почука съдебен изпълнител, трябва да се приемат съответните уведомления и да се направи справка и сметка какво се дължи, от кого и кога, както и да се потърси юридическа помощ.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59