Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С РБ парламентарната рулетка се завърта за последен път

| обновено на 13.12.16 в 09:54
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният съвет на Реформаторския блок заседава днес. Очаква се да стане ясно дали Блокът ще се възползва от мандата за съставяне на правителство, който президентът Росен Плевнелиев ще връчи на формацията в 11 часа. Това е последната възможност за формиране на кабинет в този парламент преди назначаването на служебно правителство.

Миналата седмица парламентарната група реши, че мандатът трябва да бъде върнат. Според лидера на СДС Божидар Лукарски обаче реформаторите трябва да опитат да съставят правителство, а начело да застане Бойко Борисов.

След отказа на ГЕРБ и БСП да съставят правителство в този парламент Реформаторският блок е третата парламентарна група, която ще получи проучвателен мандат от президента. Ако и те го върнат, Росен Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство:

Имам своите големи притеснения, че сме изправени пред месеци на нестабилност. В период на такава извънредна нестабилност е добре всички институции да работят. Затова исках да се направи така, че Народното събрание да остане. За мен създаването на служебно правителство в никакъв случай не беше самоцел, не го исках, но очевидно вървим натам.

До края на мандата на Плевнелиев остава малко повече от месец и по Конституция той не може да разпуска Народното събрание. Това ще направи новоизбраният президент Румен Радев, който встъпва в длъжност на 22 януари. Радев ще трябва да определи и дата за предсрочни парламентарни избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!