Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските власти забраниха крайнодясната организация "Нешънъл екшън"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Нешънъл екшън" стана първата крайнодясна неонацистка групировка, забранена във Великобритания.

Министърът на вътрешните работи Амбър Ръд нарече "Нешънъл Екшън" расистка, антисемитска и човеконенавистна организация. Забраната на групировката е в съотвествие със Закона за тероризма от 2000 година. Това е първата крайнодясна групировка, която е поставена извън закона на Острова.

"Нешънъл екшън" в основата си е младежко националистическо движение, което бурно привества Томас Меър, който уби лейбъристкия депутат Джо Кокс през юни и редовно залива социалните мрежи с анисемитски декларации.

Амбър Ръд заяви, че групировка като "Нешънъл екшън", която насажда омраза и прокламира насилие, няма място на Острова.

Забраната влиза в сила в петък. Всеки, който се опита да стане член на групировката, изразява подкрепа за нея, носи характерните за нея дрехи или публикува материали в нейна подкрепа, ще попадне под ударите на закона. Според закона за тероризма от 2000 г., това означава до 10 години затвор и тежки глоби. В списъка на властите има още 70 групировки, които са под наблюдение. Повечето от тях са ислямистки организации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Властите във Великобритания взимат допълнителни мерки за сигурност

Гръцкият премиер Алексис Ципрас тази седмица ще бъде в Брюксел и Берлин, за да търси политическо решение на проблема във връзка с очакваната от кредиторите втора оценка по изпълняваната от неговото правителство спасителна програма, както и по..

публикувано на 12.12.16 в 11:49
Борис Джонсън

Великобритания опитва да потуши дипломатически скандал, провокиран от Борис Джонсън

Правителството в Лондон се опитва да потуши дипломатически скандал, който може да е провокиран от изказване на външния министър Борис Джонсън .  Той е заявил миналата седмица на конференция в Рим, че Саудитска Арабия води марионетни войни в Близкия изток...

публикувано на 09.12.16 в 09:05

Алекс Йънгър: Над Великобритания е надвиснала безпрецедентна терористична заплаха

Над Великобритания е надвиснала безпрецедентна терористична заплаха, твърди началникът на британското външно разузнаване МИ6 Алекс Йънгър .  Заради джихадистката групировка "Ислямска държава" и войната в Сирия над Великобритания е надвиснала..

публикувано на 09.12.16 в 07:55