Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Брюксел подготвят законодателната реформа относно месечните обезщетения за безработни

Снимка: архив

Българите с право на помощи за безработица ще ги получават от България дори, ако си търсят работа в чужбина в рамките на 6 месеца, според предложение на Еврокомисията. Обявената реформа в координацията на социалните системи между 28-те страни в ЕС определя кой е отговорен за изплащането на обезщетенията.

Ако човек изгуби работата си у нас и замине зад граница да търси нова, следващите 6 месеца обезщетенията за безработица ще му се изплащат от България, а не от приемащата държава по местен стандарт.


Поправките в двата регламента целят предотвратяването на измами с двойно изплащане на социални облаги както от държавата на произход, така и от страната, където хората мигрират.
Трудовият стаж в родината ще се признава за получаване на обезщетение при безработица, само ако поне 3 месеца чуждестранният гражданин е внасял осигуровки в новата си страна на местожителство – гласят уеднаквените правила.

Според белгийския комисар по социалните въпроси Мариан Тейсен, така е по-честно за данъкоплатците:
Това предложение ще гарантира повече прозрачност, повече правна яснота и справедливост за мобилните работници, работодатели и данъкоплатци.


8,5 милиона души в работоспособна възраст са наети или си търсят работа в друга страна от ЕС, по данни на Еврокомисията от 2015г. Законодателната реформа на Брюксел се предполага, че ще облекчи бюджетно социалните системи на по-богатите западни икономики, където месечните обезщетения за безработни са много по-големи, спрямо източноевропейските. Предстоят тежки преговори по предложението в Съвета на социалните министри от Съюза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!