Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Споделяме и подкрепяме необходимостта от продължаване на преговорния процес на ЕС с Турция

Европейски съвет Брюксел
Правителството в оставка прие позиция на страната ни за утрешното заседание на Европейския съвет в Брюксел. За проблема с миграцията тя гласи, че България продължава да настоява всички държави-членки да подкрепят държавите на предна линия, със спешно попълване на капацитета за бързо реагиране на Европейската гранична и брегова охрана. Страната ни настоява също да се потвърди ангажиментът за прилагане на договореностите с Турция и за ефективно прилагане на споразумението с Афганистан. 

Министърът на външните работи Даниел Митов информира, че темата Турция е отпаднала от дневния ред, като обяви каква позиция ще отстояваме, ако бъде повдигната:

Споделяме и подкрепяме необходимостта от продължаване на преговорния процес с Република Турция. Споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия и преговорния процес за присъединяване са надежден и устойчив инструмент и механизъм за осъществяване на дългосрочни дейности от взаимен интерес - за предотвратяване на хуманитарни кризи и за развитие в стратегическа перспектива на отношенията между страните и между техните граждани. Необходимо е да продължат усилията за запазване на постигнатото и за осъществяване на напредък дори и в условията на бежанска и миграционна криза и на вътрешнополитически затруднения в редица страни от Европа и съседните региони.
По отношение на санкциите срещу Русия министърът посочи, че ще препотвърдим позицията си за изпълнение на споразумението от Минск.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!