Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 декември 2016 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Детското отделение на видинската болница е пълно поради повишена заболеваемост от остри респираторни заболявания. Приемът се осъществява само по спешност. 30 са леглата в отделението, настанените деца са 36, обясни завеждащият д-р Пламен Филипов.

Жена на 54 години загина на място при катастрофа на международния път Е-79 край Видин тази сутрин. Инцидентът е станал малко преди 8 часа край пункта на Пътна полиция в посока към съседния град Дунавци. Движението беше спряно за три часа. Колони от по няколко километра се образуваха от двете страни на мястото на злополуката. 

Шофьорите да се движат с повишено внимание по пътя Мраморен - Враца, призовават от Агенция "Пътна инфраструктура". Мярката се налага поради преминаване на извънгабаритен товар. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

По-високите санкции, които предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, няма да намалят броя на пътните инциденти. Това мнение изрази в "Посоките на делника" Илия Тодоров, експерт в Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. 

Повече от 200 заявления за отпускане на безплатни винетни стикери за 2017-та година са постъпили в социалните служби в област Монтана. Кампанията ще продължи до края на следващата година, съобщи Георги Цеков, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане". 

Работник на 24 години е пострадал при трудов инцидент в производствен цех в Лом. При почистване на работеща машина валовете ѝ са прещипали дясната ръка на мъжа, вследствие на което му е причинена телесна повреда.

Полицейски служители са открили трупа на 83-годишен мъж във видинското село Лагошевци след сигнал за нападната жена. Пострадалата е настанена във видинската болница с няколко прободни рани и опасност за живота.

Една година и половина затвор за изпълнителен директор на акционерно дружество за длъжностно присвояване постигна окръжната прокуратура в Монтана. Присвоените чужди средства са в размер над 62 000 лева. Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Полицията във Видин връща установените в региона мигранти, които са регистрирани, там, откъдето са тръгнали. Това става с обществен транспорт, обясни директорът на Областната дирекция на МВР-Видин старши комисар Янко Янколов. Сред тях има и такива, които се опитват отново да минат държавната граница.

Подписка срещу новото разписание на влаковете от и за Видин е инициирана от жители на селата Воднянци, Костичовци, Ярловица и Карбинци в община Димово. 

Извънредно общо събрание на акционерите се проведе днес, 15 декември, в  МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" АД - Монтана с единствена точка- промяна в състава на Съвета на директорите. За изпълнителен директор на МБАЛ-Монтана е преизбран досегашният директор- д-р Тони Тодоров. 

Коледен концерт, в който се изявиха таланти от ГПЧЕ "Йордан Радичков" се проведе в Драматичния театър във Видин. "Целта бе да покажем талантите на нашите ученици", каза за Радио ВИДИН преподавателката в Езиковата гимназия Елка Владимирова, която е и основен организатор на събитието. 

Коледен благотворителен базар започва от днес във Враца в подкрепа на бездомните животни. Инициативата се организира за втора поредна година сдружението за защита на животните Енимъл Хелп - Враца. Доброволци ще предлагат ръчно изработени сувенири, каза Тоня Радкова от организацията. Базарът ще бъда в търговски център във Враца.

Коледна акция за подпомагане на ученици от социално слаби семейства и сираци се провежда в Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин. Организирани са различни дейности за набиране на средства, с които ще бъдат закупени хранителни продукти от първа необходимост.

На 17-ти декември екологични организации ще имат коледен базар в София. Организатор е фондация "ЕкоЦентрик", която проведе инициативата "КонсУмувай" с младежи от 8 града в страната, сред които Враца и Мездра. Посетителите ще могат не само да изберат уникален подарък, но и да дарят за важна кауза, каза в предаването "Еко Свят" на Радио ВИДИН Александра Димитрова от фондацията. 

Благотворителен Арт-базар отвори врати във фоайето на Симфониета Видин. На него ще се предлагат уникални изделия като бродерии, ръчно изработени бижута, свещи и книжки, направени от природни материали. Събраните средства ще бъдат дарени на талантливо дете от видинското училище по изкуствата. Коледният Арт-базар ще бъде отворен всеки ден от 15 до 25 декември, между 10 и 18 часа.

Коледен благотворителен концерт, с участието на Театрално студио и талантите на Профилирана природо- математическа гимназия "Екзарх Антим I"- Видин започва тази вечер от 18 часа в Драматичния театър. 

Коледният юбилеен концерт - 25 години група за стари градски песни "Сладък спомен" ще се проведе утре в салона на читалище "Иван Вазов" в Берковица. Преди концерта в детския център "Камбанка" ще бъде представена "Музикална приказка", продукция на Обединената школа по изкуствата "Проф. Петко Наумов" към читалището в града.

Две изложби предстоят в художествена галерия "Поломие" в град Лом до края на годината. Традиционната коледна изложба "Живопис, графика и дърворезба" ще бъде открита на 16 декември, каза Наталия Стефанова от Общината. На 20 декември галерията ще бъде домакин на изложба-базар за приложно изкуство. 

Зографи от известната Дебърска художествена школа са работили в почти всички църкви във Видинско. Това е установило проучване, проведено в рамките на българо-македонски проект. Ръководител от българска страна е проф. Иванка Гергова от Института за изследване на изкуствата към БАН. Проучването се осъществява с подкрепата на Видинската митрополия. Резултатите от първия етап на анализа ще бъдат събрани в каталог на изследваните храмове, който се очаква да бъде издаден до няколко месеца. Водят се преговори за продължаване на проучванията, теренната работа е много важна за Института за изследване на изкуствата, обясни проф. Гергова.

Новоизбраният Старозагорски митрополит Киприян ще управлява временно и Врачанската епархия. Това реши на свое заседание Светият синод заради влошеното здравословно състояние на Врачанския митрополит Калиник. 

Рождественски благотворителен базар за подпомагане ремонта на старинния храм "Св. Петка" ще се проведе във Видин. Той ще бъде открит на 23 декември пред храма. Базарът ще предлага постни храни, традиционни за Бъдни вечер, приготвени от доброволци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30