Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози и приятели на животните правят коледни базари

Снимка: Росен Ракаджиев

Сдружение "В помощ на животните в Мездра" се грижи за бездомните животни- полага грижи за пострадалите, които имат нужда от лечение, помага на възрастни хора, които имат животинки в дома си. В Мездра Общински приют за животните няма. Има приемник.

"Има приемник, в който се опитваме с помощта на много хора, които ни помагат, да създадем условия за тези животни- да бъдат ваксинирани, обезпаразитени, да бъдат нахранени, да бъдат приютени зимата на топло, лятото да имат вода. Опитваме се да намерим дом за всяко едно животно. Направили сме Фейсбук страница, която почти всички в Мездра знаят. Отскоро имаме и интернет страница, където са всички животни, които сме приели в приемника. Има бутонче за дарение", разказа за работата на доброволците Росица Петрова, основател на сдружението пред сътрудника ни Петко Котларски.

Който иска да осинови животно, може да го направи и онлайн. Бездомните кучета в Мездра по улиците са над 50, други около 100-ина са в приемника. За всички тях грижи полага местното сдружението в помощ на животните. Доброволците казват, че най- бързо свършва храната и затова винаги имат нужда от помощ за купуване на храна на животните.

Снимка: В помощ на животните в МездраНа 17 декември, от 18.30 часа доброволците организират  в градската дискотека благотворителен концерт и базар с изработени ръчно сувенири. Събраните средства ще бъдат използвани за отглеждане на бездомните кучета в приемника в Долна Кремена. В концерта се включват две от най- популярните групи в града- "Wings", с ръководител Тони Яшова и хип-хоп формациите "Keep it Real", с ръководител Елеонора Бутакова. Кулминацията на събитието ще започне в 22.00 часа с голяма хоротека. Всеки присъстващ ще може да изиграе хоро с Ансамбъл "Мездра" и клубовете за народни танци "Хорце, винце и още нещо", "Мераклии" и "Калушари". Събитието ще е с платен вход.

Ученици от Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин организират благотворителен концерт тази вечер. Той ще се проведе в салона на Драматичния театър, от 18 часа. Във фоайето ще бъде подреден коледен базар. Част от предлаганите сувенири са изработени от ученически клуб "Екология", с ръководител учителя по биология и здравно образование Мануела Пенчова.

"Коледният базар е свързан с благотворителна инициатива на гимназията. Ще имаме представление, благотворително в театъра и във фоайето ще има благотворителен базар, на който ще се предлагат изработени от учениците картички и украси от рециклирани материали. Събираме средства за ученици от нашата гимназия, които са в по- затруднено материално положение. Това ни е каузата тази година и се включва цялото училище", каза Мануела Пенчова.

Снимка: фондация ЕкоЦентрикНа 17 декември екологични организации ще имат коледен базар в София. Организатор е фондация "ЕкоЦентрик", която проведе инициативата "КонсУмувай" с младежи от 8 града в страната, сред които Враца и Мездра. Посетителите ще могат не само да изберат уникален подарък, но и да дарят за важна кауза, каза Александра Димитрова от организацията.

Коледният базар ще се проведе от 10 до 18 часа, в офиса на фондация "ЕкоЦентрик", на ул. "Царибродска" №51-59, вх. А, ет. 1 (в близост до метростанция Константин Величков). Поканени са български автори на ръчно изработени изделия от естествени материали. Фондация "ЕкоЦентрик" организира за първи път коледен базар.

"Имаме и организации изложители, освен "ЕкоЦентрик" и "КонсУмувай", ще се включат още екологично сдружение "За Земята", Клуб "Приятели на Природен парк Врачански Балкан" и благотворителната кампания в помощ на Весела Огнева, като целта ни е както да можете да подкрепите на място всички тези организации, така и да съберем средства от закупените подаръци. Процент от приходите от деня ще отидат в тези организации, за да допринесат за тяхната дейност. На коледния базар ще предложим и различни книги- на Весела Огнева- "Муфаса, стига!", тя е с поезия. От друга страна, имаме и "203 предизвикателства за пътешественици", която е най- новата книга за всички любители на природата и пътуванията", каза Александра Димитрова от фондацията.

СнимкаВ предаването "Еко Свят" днес говорим и за миграцията на птиците, която винаги е вълнувала хората. Полет, равняващ се на две пълни обиколки на земния екватор в рамките на година, прелитане над Хималаите, прекосяване на Тихия океан "на един дъх"- в рамките на седмица и без почивка - това са само част от поразителните факти, свързани с миграцията на птиците. Защо е важно и защо е необходимо да се изучава миграцията на птиците? Обяснява доц. д-р Борис Николов, ръководител на Българската орнитологическа централа към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките:

"От една страна, това винаги е занимавало умовете и сърцата на хората, тъй като дълги години не са могли да си го обяснят. Науката е извървяла доста дълъг път до наши дни. Откритията буквално непрекъснато се появяват едно след друго. Едно от вълнуващите в последно време е възможността да използваме съвсем мънички предаватели, които имат възможност да свалят локации при съвсем дребни пойни птици. Това доскоро беше невъзможно за най- малките видове и за техните миграции можехме да съдим само въз основа на по- класически методи като опръстеняването."

По черноморското крайбрежие на България минава миграционният път Виа Понтика. Той е част от по- голям миграционен поток на прелетните птици.

"Нашата страна е на изключително кръстопътно положение и е много важна за множество мигриращи птици, така че ние определено сме късметлии", допълни Борис Николов.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40