Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите от ЕС отстраниха пречките пред отварянето на пазара за свободна търговия с Украйна

Снимка: БГНЕС

Лидерите от Европейския съюз разчистиха пречките пред отварянето на пазара за свободна търговия с Украйна и същевременно се разбраха да удължат с половин година санкциите срещу Русия.

Холандия ще може да ратифицира споразумението за асоцииране на Украйна, което досега само тя блокираше заради проведения холандски референдум през април. Премиерът на страната Марк Рюте получи юридически обвързващи гаранции, че договорът с Украйна по никакъв начин не й дава шансове да получи покана за пълноправно членство в ЕС. Така правителството на Рюте се надява да получи политическа подкрепа сред депутатите в парламента в Хага.

Припомням, че споразумението за асоцииране с ЕС, включително създаването на дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия, беше поводът за масовите протести в Киев през 2013-2014 година и доведе до свалянето на президента Виктор Янукович и последвалото анексиране на Крим от Русия и войната в окупираните източни украински територии.

Тази вечер държавните ръководители на съюза постигнаха принципно съгласие за удължаване с 6 месеца на персоналните и икономически санкции срещу руски официални лица и фирми, свързани с окупирането на Крим и неспазването на споразумението от Минск. Преговорите относно европейската позиция спрямо правителството на Владимир Путин продължават сред лидерите и заради руското военно участие в превземането на сирийския град Алепо. Там според ЕС се извършват военни престъпления.

Заключенията по миграция потвърждават желанието на ЕС за цялостно, а не избирателно прилагане на сделката с Турция за спиране на миграционните потоци. 28-те лидери се ангажираха да постигнат консенсус по дъблинската реформа за нова единна система за прием на бежанци до лятото на следващата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!