Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 декември 2016 година

Снимка: Красимир Каменов

Детско коледно парти се проведе в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Над 30 деца, които имат читателска карта, се забавляваха в Детския отдел.

Националният фолклорен събор „Леденика“ спечели наградата на Министерството на туризма в категорията „Духът на България“. Фестивалът, който се проведе за първи път тази година във Врачанския балкан, успя да изпревари останалите петнадесет номинирани в тази категория, съобщават от Община Враца.

Продажбата на винетките за 2017 г. започва от утре - 20 декември, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Цените на всички видови стикери са непроменени.

Авария на водопроводната мрежа за питейна вода в самия център на Мездра, остави някои части на града днес без вода.

Четири нови мерки в подкрепа на фермерите и туризма ще бъдат открити през следващата година по Програмата за развитие на селските райони. Сред тях е и мярката за неземеделски дейности, към която има голям интерес, съобщи експертът в Областния информационен център във Видин Цветомир Ценков. От следващата година ще е активна и мярката, която ще подпомага учредяването на групи и организации на производителите.

Зачестяват случаите на злоупотреба с алкохол и неправилно хранене във Видин. По-голямо е увеличението на тези случаи сред жените, обясни завеждащият видинския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Любомир Виденов. Честата употреба на алкохол води до невъзвратимо увреждане на чернодробната тъкан. Много млади хора, на 30-40 години, умират от тази злоупотреба, обясни д-р Виденов.

Констатирани са три първични огнища с птичи грип в областите Видин, Враца и село Маноле, съобщи на извънредна пресконференция зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Петя Петкова. Първичното огнище в Ново село е в птицевъден обект от тип „заден двор“, където се отглеждат около 25 домашни птици за лични нужди. От Областна дирекция по безопасност на храните във Видин потвърдиха информацията. Утре се очаква да заседава областната епизоотична комисия. Съмнения за птичи грип са имали в Ново село още от петък, след като за два дни всички птици на местен жител умират. Тогава той е дал птица за проверка на ветеринарните органи и е предупредил Общината за случилото се, информира Светла Бондова.

Районният съд в Бяла Слатина оправда кмета на село Галиче Ценко Чоков по обвинение за документна измама.

Двама души са задържани за нападение на шофьор на таксиметров автомобил в землището на врачанското село Хайредин.

Неизвестен нападател е нанесъл побой на възрастен мъж и сина му в дома им в село Трайково, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. На пострадалите е оказана медицинска помощ. Няма опасност за живота им.

Областният управител на Видин Момчил Станков изпрати коледни картички, ръчно изработени от хора в неравностойно положение, съобщават от областната администрация.

Четвъртокласници в училище "Св. Св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село участваха в инициативата "Най-големият урок в света". Кампанията е на УНИЦЕФ.

Народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев връчи за шеста поредна година стипендия за високи постижения в областта на учебното дело, изкуствата и спорта на дванадесетокласник от област Видин.

Коледна работилничка събра деца от видинската детска градина "Русалка" в търговския център на града. Възпитаниците на детското заведение се научиха как да изработват сувенири.

Зрелищното събитие ще може да се наблюдава тази вечер от 18:30 ч. на централния площад "Бдинци" във Видин.

Благотворителен коледен базар се провежда в Монтана. Събитието се организира съвместно с Търговско промишлена палата в града.

"Зелена Коледа", избор на Мис "Екология" и на десетте еколози на училище "Цар Симеон Велики" във Видин ще се проведе утре от 12:30 часа в учебното заведение.

На 21 декември от 18:00 часа в големия салон на читалище „Иван Вазов 1872” в Берковица ще се проведе благотворителен концерт под наслов „Училище на бъдещето”. Събраните средства ще подпомогнат създаването на модерен център по природни науки и предприемачество в рамки

Ученици от групата по китара с ръководител Кирил Василев ще изнесат концерт в залата на Симфониетата във Видин. На сцената ще се изявят повече от 30 младежи. Концертът ще е в четвъртък, 22 декември, от 18 часа.

На 26 декември във фоайето на Симфониета- Видин ще се проведе шестото издание на "Зимен празник с приятели на Видин". Идеята за празника е на група приятели и е подкрепена от Детски и младежки парламент- Видни.

Народно читалище "Рало-1891" в град Вълчедръм празнува тази седмица 125 години. Годишнината ще бъде отбелязана на 21 декември, от 18 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30