Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берковското Първо училище – с голям благотворителен концерт

4
Репетиции за концерта.
Снимка: Петя Генова

На 21 декември от 18:00 часа в големия салон на читалище „Иван Вазов 1872” в Берковица ще се проведе благотворителен концерт под наслов „Училище на бъдещето”. Организатори са Първо основно училище в града. Събраните средства ще подпомогнат създаването на модерен център по природни науки и предприемачество в рамките на школото, който ще се използва от всички ученици в община Берковица.


В концерта ще се включат всички ученици, които усилено и с вълнение репетират всеки ден, за да благодарят с изпълненията си на всички, които ще ги подкрепят. В момента се подготвят и коледни картички и сувенири за коледен базар, който ще бъде част от благотворителната инициатива в сряда. Средствата ще бъдат преброени от Обществения съвет към учебното заведение и ще бъдат обявени в края на концерта. Част от парите – 50 000 лева, вече са осигурени от фондация „Америка за България”. Останалите 80 000 лева ще се събират от екипа на училището.


Какво ще бъде изградено:

  1. Многофункционален кабинет с виртуална лаборатория, която ще включва: безжична интерактивна дъска, стена с творческа боя, дигитални микроскопи, 24 лаптоп-таблета, обучителна система «Енвижън». Тук ще се провежда обучение по природни науки и предприемачество, обучение на учители и обучение на родители;

  2. Експериментариум за млади учени: лабораторен остров с работни места за експерименти; зона за млади предприемачи с направления „Зелено предприемачество”, „Виртуална работилница“ и „Умения за бъдещето”. Учениците ще могат да експериментират, наблюдават и откриват тайните на природните науки; 

  3. Преходна зона „Изследвай природата“, свързваща кабинета и експериментариума посредством плъзгащи стъклени врати към двете помещения и включваща:

 a. Градина за изследователи-творци – място за наблюдение и проучване на жизнените процеси при растенията; метални стелажи с различни съдове за отглеждане на растения;

 b. Кътче за животни – клетка с папагали, терариум с хамстери, аквариум с рибки и други водни обитатели;

 с. „Стълба към небето“ – многофункционална стълба в помощ на грижата за растенията, за наблюдение с телескоп и образователни цели.

 4. Зона за общуване и отдих с модулна мека мебел, разположена в коридора, дигитален интерактивен дисплей; шкафове с осветени витрини, разкриващи историята на училището, постиженията на възпитаниците ни и нагледни материали.

Центърът ще  бъде разположен в самостоятелно крило. Стените ще бъдат изрисувани от ученици, под ръководството на младежи, занимаващи се с изкуство. Пространството ще бъде готово за учебната 2018/2019 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30