Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотористи и застрахователи за новата "Гражданска отговорност"

От догодина всички мотори, каравани и кемпери вече ще плащат застраховка "Гражданска отговорност" само за периода, в който се използват. Това реши преди дни парламентът, като прие специални промени в Кодекса за застраховането. Един от вносителите на предложението- Мартин Димитров, обясни, че това е нещо нормално- хората да плащат толкова, колкото трябва. Според него няма причина за сезонните превозни средства да се плаща застраховка цяла година. Промяната идва след протестите на мотористи през лятото, които настояваха да бъде въведена такава сезонна застраховка. Потърсихме за коментар Владимир Цветанов, сержант към мотоклуб "Нордуест моторс"- Видин. 

"Наистина имаше ефект и управляващите ни чуха. Искаме да подобрим нашия живот и живота на всички. Ние разчитаме на органите на реда да си изпълняват функциите и всеки, който е хванат да управлява мотор без "Гражданска отговорност", трябва да си понесе последствията. Все още не сме запознати със самата процедура, но застрахователите ще ни информират за новите моменти. Иначе, нашият мотоклуб приключва годината успешно, с много нови приятелства и контакти в страната и чужбина" - каза Владимир Цветанов


Един от най-активните мотоклубове в страната, по отношение на протестните действия през годината, свързани с намаляване на сроковете на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", беше мотоклуб "Монтана МС моторс", с президент Светослав Струнджев - Сури, когото потърсихме за коментар по темата.

"Не можеш да плащаш за нещо, което не използваш. Решихме го няколко мотоклуба от страната и отидохме на протест в София през лятото. Доколкото съм запознат, минималният срок ще е 30 дни, което ни устройва напълно. В мотоклуба всичко е наред, аз също съм добре и се надявам през пролетта отново да съм на мотора си" - казва Светослав Струнджев.

Потърсихме и позицията на автоинструкторите. Съгласен съм и адмирирам тази промяна в кодекса за задължителното застраховане, каза Георги Борисов, автоинструктор от Видин. 

"Икономически не е оправдано да плаща за цяла година, а моторът му да стои на трупчета." 

Какво мислят застрахователите? Според някои, няма да има повече злоупотреби през зимните месеци, тъй като мотористите не плащат през зимата и трупат задължения, които после трябва да плащат, за да подновят застраховката си лятото. Според Христо Байрактаров, управител на видинския клон на голяма застрахователна компания, сегашната цена на задължителната застраховка, обаче, е напълно съобразена със сроковете и сезона за използването на мотоциклетите и караваните. С промяната в Кодекса за застраховането мотористите и другите ползващи сезонни превозни средства ще имат възможността да плащат "гражданска" за по-малко от 12 месеца и не по-малко от 30 дни, като за идното лято промяната вече ще е в сила. 


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26