Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На дванадесетия ден от инцидента в Хитрино животът в селото се нормализира

Утре първите доброволни формирования ще влязат да почистват разрушенията

| обновено на 21.12.16 в 17:28
Снимка: БГНЕС

Продължава завръщането на жителите от Хитрино по домовете им след 12-дневната евакуация, но бедственото положение в селото остава до неделя. В северната част на Хитрино, където пораженията са най-големи, хората все още влизат контролирано.

Аварийните екипи на ВиК и електроразпределителното дружество продължават работата по възстановяване на захранването. Работи се и по възстановяването на железния път на гарата в селото.
 Управителят на ВиК Шумен Красимир Марков заяви, че среща трудност с пускането на водата. Причината е, че в пострадалите къщи има спукани тръби и водомери, а без собствениците неговите служители не могат да влизат в домовете.

Заместник областният управител Петко Шаренков заяви, че всички цистерни от дерайлиралия влак се обезопасяват на площадката до село Каменяк. Фирмата, чиято собственост са те, има 15-дневен срок за изтеглянето им от там.

Утре първите доброволни формирования ще влязат да почистват разрушенията от взривовете в Хитрино, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Остава и денонощната полицейска охрана на шуменското село:

Много от гражданите твърдят, че в своите имоти са имали ценности, пари, да не допуснем в последния момент мародерство. Хората свободно ще се движат, но ще бъдат наблюдавани,
посочи комисар Николов.

В следващите три дни комисия ще описва степента на разрушения върху жилищните и стопански постройки и ще излязат с оценка за щетите.

Снощи само няколко души са пренощували в селото.

Вода има, токът го пуснаха снощи, споделят жители на Хитрино пред БНР, а други допълват: 

До нас се настани едно семейство, но къщите са празни. Всички комшии като се върнат, ще бъдем по-задружни. Вечер къщите са празни и тъмни, как се живее така?

Анкетата с хората от Хитрино може да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!