Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимерманс за отпадането на мониторинга за България: Формулирането на крайна дата не е в интерес на самия процес

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс заяви, че никога не е давал краен срок за спирането на механизма за наблюдение в България по правосъдието и вътрешните работи през следващата година.

Ако се фиксира крайна дата, има риск да се пренебрегнат фактите по реалното изпълнение, коментира Франс Тимерманс. На въпрос на български журналист от "КлубZ" относно разговора му преди седмица с премиера Бойко Борисов за мониторинга на борбата с корупцията и организираната престъпност, холандецът отговори:

Наистина се срещнах с премиера Борисов миналата седмица, но никога не давам конкретни срокове. На всички мои събеседници от България и Румъния казвам, че формулирането на крайна дата не е в интерес на самия процес.

Миналия четвъртък в Брюксел Бойко Борисов изрази надежда, че механизмът с докладите за България ще приключи през 2017 г:

Единствената работна хипотеза, с която разполагаме, е обещанието на председателя Юнкер за отпадане на механизма до края на мандата на тази Комисия и това може да стане във всеки един момент през тези 5 години, коментира Франс Тимерманс:

За развитието в България ще е много по добре, ако останем концентрирани върху текущите резултати.

Мандатът на Комисията "Юнкер" изтича през 2019 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!