Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кьорава кобила" ще гони злото тази нощ в Плевенско

Точно в полунощ срещу Ивановден в Плевенско започва ритуалът "Кьорава кобила". Той е уникален и единствен по рода си, а жителите на град Тръстеник го провеждат от незапомнени времена. Обичаят е свързан с легенда за спасяването на тогавашното село Марашки Тръстеник. Галя Кучева, секретар на Читалище "Неофит Рилски", разказва:

Един стопанин на име Иван, който имал една болна кобила, но му дожаляло да я убие собственоръчно и я извел на полето и отпратил. Но след години на портата му се появила кобилата и се свлякла пред очите му и умряла. До нея имало малко конче. Стопанинът бил много натъжен. Вземайки малкото конче той помогнал на населението на селото да се развъдят коне и така се спасили от разорението от Османската империя.

"Кьоравата кобила" е дървена конструкция, под която застават двама мъже. Кобилата се води от старец водач, който се преобразява със старовремски дрехи.

Цяла нощ "Кьоравата кобила" обикаля къщите, като се посещават домовете главно на имениците. Смята се, че тя прогонва лошото от домовете.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!