Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна извозването на битовите отпадъци в Козлодуй

Снимка: Община Козлодуй

От вчера и днес се извозват битовите отпадъци от контейнерите в градската част на Козлодуй, съобщават от Общината. В регионалното депо в Оряхово към момента има възможност за достъп на малогабаритни машини и вчера са извозени два камиона с отпадъци там. 


„Правим всичко по силите си, надяваме се в най-кратки срокове и съобразно зимните условия да успеем да извозим битовите отпадъци”, потвърди Чавдар Слабов – управител на Общинско предприятие „Комунална дейност”.  


Десетки служители на предприятието работят на сменен режим от пет дни. Групите по почистването на тротоарите и пешеходните зони са съставени от двадесет души. Те са оборудвани с подходящо работно облекло и с нужната техника. Осем машини денонощно почистват основните пътни артерии в Козлодуй. 


„Графикът е съобразен така, че през нощта се започва в ранните часове, за да обезпечим транспорта на хората към работните им места”, допълни още Слабов.


За пет дни в община Козлодуй са получени десетки сигнали, на които се реагира спрямо зимната обстановка. Кметът, заместник-кметът отговарят и на мобилните си телефони, и съдействат при нужда на граждани и в засегнатите участъци, допълват от местната управа.


„Общинското предприятие разполага с нужните количества сол, пясък и калциев двухлорид. Към момента, обаче минусовите температури не позволяват действието им в пълен обхват. Повечето при минус 12 градуса просто не действат. Има физични закони, срещу които не можем да се борим”, коментира и Юрик Мартинов – заместник-кмет. Той информира, че се полагат усилия да се обработят районът на вилната зона, фунията, четвърти селскостопански двор, околовръстното шосе и стръмните пътни участъци, тъй като там от продължителни снегонавявания и образувани преспи над един метър.


„Много сме благодарни на АЕЦ „Козлодуй”, които също като нас полагат големи усилия, за да се осигури проходимост на цялата територия на Козлодуй”, каза още Мартинов. Той призовава гражданите да съдействат за почистването на междублоковите пространства и създаващите се ледени висулки.


Към 10 януари ледоходът по р. Дунав е 65% и няма данни за спряно корабоплаване.


При затруднения може да подадете сигнал на дежурния екип (тел.0973/ 8 07 84).


Поради влошаване на метеорологичната обстановка учебните заведения в общината ще бъдат в еднодневна ваканция на 11 януари. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хеликоптер транспортира 4-годишно дете от Видин до София

За нова мисия съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха . Дежурен медицински екип се е отзовал на сигнал, подаден към координационната централа. Пациентът е дете на 4 години , което първоначално е било настанено в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка“ във Видин , но след преценка на медицинските специалисти е..

публикувано на 15.08.24 в 16:59

Стотици почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично “, за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , който е и храмов празник на манастира. По този повод в съборния манастирски храм..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Възстановяват пътя до язовира в село Гюргич

В община Ружинци възстановяват пътя към язовира в село Гюргич . Кметът Александър Александров обясни: "Продължаваме с изграждането на един водосток, подмяната на тръбите му и с изграждането на каменната основа, перилата, които ще спират силата на водата от дерето, за да отива тя по лесния път към реката. Почистихме от двете страни на водостока..

публикувано на 15.08.24 в 16:29

Деца в село Моравица научиха за пътя на хляба до трапезата

Деца в мездренското село Моравица гледаха презентация на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза" . Проявата е част от летните занимания, организирани от Народно читалище "Светлина 1926" и се проведе в салона на културното средище.  Лектор беше кариерен консултант Ерика Йончовска, която „преведе” децата от нивата до готовия хляб, след което те..

публикувано на 15.08.24 в 14:29

Село Ясен отбеляза храмов празник

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица . Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското село Ясен , където е..

публикувано на 15.08.24 в 14:05

Започва панаирът в Кула

Тази вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва още: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 14:00

Балонена фиеста ще се състои за четвърти път в Белоградчик

Белоградчик ще бъде домакин на четвъртото издание на  балонената фиеста . Инициативата ще започне на 20 септември и ще привлече рекорден брой хора, желаещи да видят спиращите дъха гледки и да изпитат емоцията на полета с балон, каза в аванс за Радио ВИДИН кметът на община Белоградчик  Боян Минков :  „През месец септември предстои..

публикувано на 15.08.24 в 12:30