Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката за домашната ракия- решено е

Ще варим алкохола по старите правила

2
Снимка: БГНЕС

Малките казани за варене на ракия ще са с вместимост до 1000 литра обем, а не както досега до 500 литра. Това стана възможно с приетите на второ четене от пленарната зала промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които на практика се върнаха старите правила за специализираните малки обекти за дестилиране.

Промените ще станат факт от момента на обнародването им в Държавен вестник, каза в края на миналата седмица Диана Йорданова, заместник председател на бюджетната комисия в Народното събрание. 

Правилата за дейността на казаните бяха затегнати в края на 2015 г. по предложение на депутати от Патриотичния фронт. Темата породи много разгорещени дебати през миналата година, дори се стигна и до протести от страна на производители на домашна ракия от всички региони на страната. Припомнихме си какво каза в края на 2016 година Александър Иванов, един от най- известните казанджии във Врачанско, когото всички наричат бай Сандо. С него разговаря Красимир Каменов.

"Тук съм от 15 години, но сега, с този режим, няма работа за всички казани. Надявам се нещата да се оправят и да бъдат приети новите правила" - каза бай Сандо. 

Промените в Закона за акцизите станаха по настояване на Национално сдружение "Българска домашна ракия". Потърсихме за коментар Стоил Атанасов, един от учредителите на организацията. 

"Тази битка беше нелека и продължи една цяла година. Тя засегна средния бизнес и ощети много хора. Този закон беше абсолютно лобистки и обслужваше големите спиртоварни. Той засегна нас, които сме на светло, а тези, които извършват тази дейност при домашни условия, останаха необезпокоявани. Този сектор даваше и пари на държавата, плащайки и акциз, и данъци" - каза Стоил Александров. Има и представители от Българския Северозапад, които членуват в Националното сдружение "Българска домашна ракия".

СнимкаЕвгени Стоянов е член на сдружението "Българска домашна ракия" и координатор на протестите в Монтана през април 2016 година. С него разговаря сътрудникът ни Любо Андреев

"Разгеле, депутатите разбраха, че контрабандният алкохол не се произвежда в домашните казани, една година се борихме, година, през която загубихме това, че не спечелихме нищо"  - това каза Евгени Стоянов

С днешните изменения всяко домакинство ще има право да произвежда в домашни условия не повече от 10 хектолитра чист алкохол на година от грозде и плодове собствено производство за лично потребление. Парламентът предвиди също за издаване на лиценз за управление на данъчен склад да се подава писмено искане до директора на Агенция "Митници", което съдържа документ, доказващ, че дестилационните съоръжения за производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки са закупени от лице, регистрирано по Закона за виното и спиртните напитки.

Видинчани одобряват сегашните изменения в нормативната база, показа наша анкета. 

"Приветствам новите промени и така и трябва да бъде. Невъзможно е от домашна ракия да има отровени хора. Това беше спекулация от страна на големите производители и в полза на този закон. Аз си правя домашна ракия в мазето и не ме боли глава от нея" - коментираха жители на Видин.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05