Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Област Благоевград на ръба да остане без дърва за огрев

Заради големите и продължителни студове, дървата за огрев в Благоевградска област свършват. Югозападното държавно предприятие предприема спешни мерки за разчистване на пътищата до гората, където  частните фирми имат добита дървесина на временен склад.

В единствения склад на предприятието, който се намира в Благоевград, има едва 300 кубика дърва за огрев. На борсите  всичко е изкупено. Хората се оплакват, че заради студа запасите им са свършили. Проблемът е, че дървата за огрев са на временни складове в гората, а времето не позволява да се добиват нови количества, призна директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов:

Да ползваме новозакупените багери, да изчистим пътищата и да опитаме в 2-3-дневен срок да можем, поне това, което е на склад, да помогнем на фирмите да го свалят на удобно място.

Дефицитът е факт, въпреки че добитата от горските стопанства дървесина е била с 50 процента повече от миналата година- 200 хиляди кубика. Отделно от това, частните фирми са реализирали чрез търговете около 400 хиляди кубически метра. Проблемът е, че дървата за огрев са на временни складове в гората, а и времето не позволява да се добият нови количества, призна директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов. Предприети са спешни действия за осигуряване на  възможните количества, каза той:

С оглед създалата се ситуация  през пролетта Югозападното държавно предприятие ще обособи още 10 складови бази, в които горските стопанства ще осигуряват дърва за огрев, като своеобразен резерв при подобни случаи:

Това по никакъв начин няма да е конкуренция на фирмите, които работят в гората. Това ще бъде съвсем минимален процент от общото количество дървесина, която предлагаме.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!