Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хасково протестират заради нарушеното водоподаване в няколко квартала

| обновено на 28.01.17 в 14:41
Снимка: Дора Атанасова
Жители на Хасково протестират днес пред сградата на ВиК дружеството в града. Хората са недоволни, че от началото на месеца в кварталите им няма водоподаване.

Инициативата за протеста е започнала в социалната мрежа. Първоначално протестът е трябвало да се проведе пред Общината, но от там не са получили разрешение.

Хората твърдят, че вече близо цял месец нямат вода в домовете си, въпреки че от ВиК не са обявили режим. От дружеството пък обясниха, че водоподаването в цяло Хасково вече е възстановено. То е било нарушено заради минусовите температури. Имало е и много аварии във водонапорни кули и спукани главни водопроводи.

Недоволните твърдят, че освен липсата на вода, те плащат най-скъпата цена в цяла България - 3 лева за кубик. Водата обаче според тях е с лошо качество и не е годна за пиене и готвене. 
Всекидневно нямаме вода. Или проблемът е водопровода или помпите, които не могат да качат водата.
Защо нашата вода е 3 лева кубика?

Директорът на В и К-Хасково Тодор Марков обясни: 
Защото сме изцяло на помпажен режим. Защото нямаме гравитачна вода, разбирате ли? От 31-ви започна спиране на тока. Това е аварийно спиране. Ситуацията беше бедствена. При този тежък сняг изпокъсаха се кабелите на колегите. Още като пуснат тока, водата тръгва към града и резервоарите. Когато сме едиствено на помпажен режим няма ли ток, няма да има и вода.


Предстоят преговори между ръководството на ВиК и недоволните граждани.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!