Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ф. Тимерманс: Конструкцията на ЕС наистина може да загине от ръцете на националисти

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

EС би могъл да бъде разрушен от националистите, предупреди първият зам.председател на ЕК Франс Тимерманс. Той обсъжда „Брексит“, наказателната процедура срещу Полша и други теми в дискусия с евродепутати от Комисията по конституционни въпроси в Брюксел.

Вторият човек в изпълнителната власт на ЕС допусна възможността за по-сериозна криза след напускането на Великобритания зарази възхода на крайно-десни и кайнолеви популистки партии:

Тази конструкция наистина може да загине от ръцете на националисти. Сътвореното от човек може да бъде и разрушено. Но дали това ще бъде в интерес на гражданите? Не мисля. Иронията е, че много националисти също не искат и пламенно защитават вътрешния пазар или структурните фондове, от които зависят.

Франс Тимерманс призова държавните лидери да спрат взаимните обвинения заради финансовите дългове и миграцията между севера и юга, между старите и новите страни-членки:

Процесът от Братислава и срещата на върха в Рим са моментът, в който да решим моралния риск - „как да съм сигурен, че ти се интересуваш от моите проблеми, за да мога аз да се грижа за твоите“?

Тимерманс заяви, че ще продължи с процедурата срещу Полша заради погазването на върховенството на закона от правителството на партия "Право и справедливост", което, според Брюксел, застрашава независимостта на Конституционния съд.

Нима може да се играе футбол без рефер, който да прилага правилата?, попита риторично холандският еврокомисар.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!