Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За по-строги етични правила в ЕП призова "Транспарънси интернешънъл“

Антикорупционната неправителствена организация „Транспарънси интернешънъл“ призова за по-строги етични правила в Европейския парламент. 170 евродепутати от предишния мандат до 2014 г. са намерили работа в частния сектор, като почти 1/3  от тях работят за лобистки фирми в Брюксел, според доклад на организацията, публикуван днес в белгийската столица.

От 27 бивши еврокомисари на предишната комисия „Барозу“, половината също на наети от компании, вписани в регистъра с лобистки организации. За разлика от комисарите обаче, евродепутатите нямат ограничителен период за професионална реализация след приключването на мандата им. Говорителят на Еврокомисияа Маргаритис Схинас припомни, че институцията има най-строгия кодекс на поведение и допълни:


Много бихме желали, някои от хората, отправящи критики към Комисията, да приложат същите тежки ограничения. Но когато се огледаме, виждаме, че сме самотни в усилията си да регулираме етичните правила за комисарите. Ние имаме най-строгите изисквания в сравнение с всички останали международни организации или национални правителства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!