Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският кабинет оповести плана си за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство публикува т.нар. "Бяла книга", която представлява документ за официалната политика по плановете за Брекзит.

"Бялата книга" не се отличава особено от казаното от премиера Тереза Мей миналия месец, като съдържа вече споменатите 12 принципа при воденето на преговорите. Сред тях се открояват контролът върху имиграцията и поемането на контрол върху британските закони, както и напускане на общия пазар и митническия съюз и договаряне на ново свободно търговско споразумение.

Както се изрази министърът за Брекзит, Дейвид Дейвис, който обяви документа, добрите времена са пред Великобритания.

Лейбъристите в опозиция обаче далеч не са съгласни с тази прогноза като заявиха, че документът не казва нищо ново и идва твърде късно за внимателно разглеждане.

"Бялата книга" бе публикувана след оказания натиск от страна на депутатите върху властите да дадат повече подробности за плановете си за Брекзит. Късно снощи Камарата на общините даде зелена светлина на Тереза Мей да стартира преговорния процес, като гласува необходимия за това пректозакон. Той обаче ще се превърне в закон, ако бъде гласуван след повторно разглеждане в парламента следващата седмица, когато ще бъдат обсъдени и внесените повече от 100 поправки от редица депутати. Официалните преговори могат да започнат едва когато Великобритания извести Брюксел за Брекзит съгласно член 50 от Лисабонския договор, което премиерът Тереза Мей обеща да направи до края на март. Очаква се преговорите да продължат две години и Великобритания да е в състояние да напусне ЕС през 2019 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В британския парламент започнаха дебатите по Брекзита

В Камарата на общините днес започна обсъждането на проектозакона, разрешаващ на британското правителство да започне преговорите за излизане от Европейския съюз, предаде Франс прес. "Това не е проектозакон по въпроса дали Великобритания трябва да..

публикувано на 31.01.17 в 17:33

Тереза Мей ще задейства механизма за Брекзит на 9 март, прогнозира "Таймс"

Британският премиер Тереза Мей ще приложи член 50 от Лисабонския договор, задействащ двегодишната процедура за излизане на държава членка на ЕС от общността, на 9 март. Това прогнозира днес в. "Таймс", съобщи ТАСС. Министър-председателят нямаше..

публикувано на 31.01.17 в 12:10