Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ са дали срок на Белгия да подобри споделянето на информация, свързана с тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ са дали срок от 3 месеца на Белгия да подобри споделянето на разузнавателна информация, свързана с тероризма. В противен случай белгийските граждани ще бъдат извадени от списъка за безвизово пътуване, потвърди пред вестник "Де Тихт" белгийският министър по имиграцията Тео Франкен. 

Американските служби за сигурност се опасяват, че белгийски джихадисти могат да се смесят с останалите пътуващи за САЩ граждани на Белгия и да извършат атентат, става ясно от интервюто на министър Франкен. Причина са терористичните атентати в Париж и Брюксел, чиито автори в голямата си част бяха мароканци, родом от Брюксел, с белгийско гражданство. Отговорност за атаките пое ИДИЛ, като за някои от атентаторите е доказана връзката им с терористичната организация в Сирия.

Американска делегация от експерти на тайните служби е посетила Белгия още миналия ноември и е отправила искания за по-интензивен достъп до лични данни и друга разузнавателна информация. Американците не са особено щастливи от обема информация, която споделяме, казва министърът по миграцията Тео Франкен пред Де Тихт. Имаме 3 месеца, да отговорим на очакванията.

В противен случай има риск САЩ да въведат отново визи за белгийски граждани.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!