Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правят проверки за лекарствата, липсващи от дълго време на пазара

Започват проверки за лекарствата, които от дълго време липсват от пазара. Това стана ясно след среща в министерството на здравеопазването, на която се обсъждаха начини за преодоляване на кризата с недостига на инсулин, лекарства за епилепсия, ревматоиден артрит и други медикаменти.

Десетки хиляди пациенти на инсулин срещат затруднения в последния месец в снабдяването си с този медикамент. Това важи и за болните с епилепсия, с ревматоиден атрит и с други заболявания. Експертите обясниха, че причината за това е ниската цена на тези лекарства у нас и изнасянето им зад граница.

Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев изходът е да се направят в бъдеще законови промени, с които да се забрани износът на лекарства, докато не се задоволят вътрешните потребности на страната.

Според фармацевтичния бизнес паралелният износ е законен, дори фирмите внасят два пъти повече от необходимите количества за страната, но заради европейската директива за свободно движение на стоки и услуги, продажбата им навън е постоянна практика.

Държавата следва да предприеме промени, обединиха се и двете страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!