Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Матис: Очаквам всички съюзници на НАТО да достигнат разходи от 2 на сто от БВП за отбрана

Военните министри от НАТО са обсъдили идеята всяка страна да приеме свой график за достигане на 2% разходи от БВП за отбрана под наблюдението на Алианса, стана ясно от генералния секретар Йенс Столтенберг след първия ден от срещата в Брюксел. 
САЩ предупредиха, че в противен случай могат да смекчат ангажимента си към европейските съюзници. 

Очаквам всички съюзници да изпълнят обещанието си от 2014г и да достигнат разходи от 2 на сто от БВП за отбрана, е казал на колегите си новият секретар по отбраната Джеймс Матис, според писменото му изявление на заседанието, разпространено от американската делегация.

Джеймс МатисДокато говорим САЩ прехвърлят бронирани подразделения в Балтийските  републики, Полша, Румъния и България. Не желаем да предаваме ценностите на този Алианс –нито пък ще позволим на Русия, чрез действията си, да говори по-силно от някой друг в тази стая, заява още Матис, който обаче е настоял всяка от страните, които все още не харчат достатъчно за въоръжение, да изготви ясен план как ще достигне целта. 

В противен случай САЩ ще смекчат приноса си по думите на Матис

Идеята за конкретни междинни показатели и планове потвърди и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг:
Въпросът е дали не трябва всички съюзници да съставят подобни планове, описвайки как точно ще постигнат 2% разходи, като ни позволят ние в НАТО да проверяваме изпълнението им.

СнимкаВсеки натиск и подкрепа за изпълнението на онова, което вече сме се споразумели, разбира се е добре дошъл,  отговори Столтенберг на въпрос дали възприема казано от военния министър на Тръмп като заплаха.

България е сред 22-те държави от Алианса, които все още отделят под 2 на сто от БВП за военни инвестиции.

Тази вечер военните министри от НАТО решиха установяването на нов регионален център със седалище в Неапол, който е част от мерките срещу заплахите от Близкия изток и Северна Африка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!