Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит: Британското правителство очаква първа загуба

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство е изправено пред първата си загуба в обсъждането на законопроекта за Брекзит по-късно днес в Камарата на лордовете, където се очаква да бъде гласувана предложената поправка за защита на правата на гражданите на ЕС във Великобритания.

Камарата на лордовете, където премиерът Тереза Мей няма мнозинство, вероятно ще гласува поправката за гарантиране на правата на гражданите от ЕС. Министърът на вътрешните работи Амбър Ръд в прочувствено писмо се опита да убеди лордовете, че защитата на правата на европейските граждани ще бъде приоритет веднъж щом започнат преговорите за Брекзит, но в горната камара на парламента искат това да залегне в проектозакона. Ако поправката бъде гласувана, това означава връщане на проектозакона за ново преразглеждане в Камарата на общините. Както посочи политическият коментатор на ББС Лаура Кюнсбърг играта на пинг-понг между двете камари на парламента може да започне още тази вечер.

Баронеса Смит, която е лидер на лейбъристите в камарата на лордовете, заяви, че гарантирането на правата е не само въпрос на морал, но и на прагматичност. Университетите и бизнесът губят кадри, защото за хората е по-сигурно да работят и да живеят другаде, изтъкна баронеса Смит. Нейните думи се потвърдиха днес и от ново проучване на Британския медицински съвет, което показва, че около 60 процента от лекарите от ЕС, които работят във Великобритания, смятат да напуснат страната заради Брекзит. Изпълнителният директор на съвета, Чарли Мейси, заяви, че макар и да не е задължително да се приема проучването като гаранция, какво ще се случи в бъдеще, резултатите са тревожни и предвещават сериозна криза по отношение на работната сила в сектора. Министърът на здравеопазването в сянка, Джонатан Ашуърт, изрази голяма загриженост по повод на статистиката. Уменията и отдадеността на медицинските служители от Европа и останалата част на света са неделима част от нашето здравеопазване и правителството трябва незабавно да даде гаранции на гражданите от ЕС да могат да живеят и да работят във Великобритания, коментира Джонатан Ашуърт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!