Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се американският президент Доналд Тръмп да издаде нова забрана за влизане в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В първото си обръщение към Конгреса американският президент Доналд Тръмп смекчи тона на своята риторика в сравнение с речта си по време на встъпването в длъжност, но в същото време той се придържаше към основните си обещания от предизборната кампания. Тръмп говори за замяна на здравната реформа на президента Барак Обама, изграждане на стена по южната граница и затягане на процедурите по одобряване молбите за влизане в Съединените Щати.

Тази седмица се очаква Тръмп да представи новата си изпълнителна заповед за контрол на границите. Официални лица, цитирани от АП, посочват, че в списъка с временна забрана за влизане няма да присъства Ирак. Според информациите в указа остават Йемен, Иран, Либия, Сомалия, Сирия и Судан. Очаква се също новият указ да не налага безкрайна забрана за сирийските бежанци.

Междувременно в интервю за телевизия Си Би Ес вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че в момента различни агенции изглаждат подробностите около новата заповед. Пенс каза още, че Белият дом все още не се е отказал да се защитава първоначалния имиграционен указ. По думите на вицепрезидента действията на Тръмп през януари са били изцяло в неговите правомощия.

През януари американският президент наложи широкомащабна временна забрана за влизане в страната на седем страни с предимно мюсюлманско население. Мярката доведе до объркване, паника и протести, както и арести на някои пътуващи до САЩ. Ситуацията доведе до намеса на федералните съдии, които блокираха действието на указа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!