Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей подложена на нов натиск да гарантира едностранно правата на гражданите от ЕС във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей бе подложена на нов натиск да гарантира едностранно правата на гражданите от ЕС във Великобритания.

Междупартийна комисия в британския парламент заявява категорично в публикуван днес доклад, че Тереза Мей не трябва да изчаква реципрочни гаранции от ЕС за британските граждани. Поправката в проектозакона за Брекзит за гарантирането на правата на гражданите на ЕС на Острова бе гласувана в Камарата на лордовете през седмицата и сега ще бъде върната за прегласуване в Камарата на общините, където бе отхвърлена на първо четене.

Все повече редови депутати обаче надигат глас за приемането й, което ще направи гласуването по-оспорвано. Председателят на комисията Хилари Бен, депутат от Лейбъристката партия и бивш министър на външните работи в сянка, заяви, че европейските граждани „не трябва да живеят в атмосфера на несигурност и да бъдат използвани като разменна монета“.

Гражданите от ЕС, които са дошли да живеят и да работят в страната, допринасят изключително много за икономиката и културния живот на Великобритания, изтъкна Хилари Бен.

Те работят упорито, плащат си данъците, интегрират се, отглеждат семейства и пускат корени на Острова, допълни депутатът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!