Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на ФБР отхвърля твърденията на Тръмп за подслушване на телефона му

Директорът на ФБР Джеймс Коми
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директорът на ФБР Джеймс Коми е помолил Министерството на правосъдието публично да отрече твърденията на Тръмп, че президентът Барак Обама е наредил подслушване на телефона му. Според информацията тиражирана от "Ню Йорк Таймс" и потвърдена от телевизия Ен Би Си, Коми е призовал за корекцията, защото изказването на Тръмп намеква, че ФБР е нарушило закона. Междувременно Белият дом поиска Конгресът да започне разследване за твърденията за подслушване.

Обвиненията на президента в злоупотреба с власт срещу предшественика му са едни от най-сериозните до момента. Ден след като, без да приложи доказателства, Тръмп написа, че администрацията на Обама го е подслушвала, Белият дом настоява за разследване, което да е част от това за руска намеса в изборите миналата година.

Републиканецът от Калифорния Девин Нюнес – председател на комисията по разузнаване към Камарата на представителите, заяви, че комисията ще проучи "дали правителството е извършвало действия по наблюдение спрямо официалните и свързаните лица в дадена партийна кампания".

От своя страна, Джеймс Клапър, който бе директор на разузнаването и в периода на изборите, заяви категорично, че под негово ръководство не е било извършвано никакво подслушване на Доналд Тръмп или хора от кампанията му. По телевизия Ен Би Си Клапър отрече твърденията на Тръмп. Той поясни, че според действащото законодателство, ако е имало подслушване той би трябвало да е бил в течение.

Сара Хъкъби Сандърс, един от говорителите на Белия дом, не поясни откъде Тръмп има данни за подслушването. В интервю за Ей Би Си Сандърс каза, че президентът базира твърденията си на "информации, които той е видял и са го накарали да вярва в това".

Местни медии посочват, че обвиненията на Тръмп може би са вдъхновени от публикации в крайнодесни средства за осведомяване.

По-рано говорителят на Барак Обама Кевин Луис коментира, че бившият президент "никога не е издавал заповед за подслушване на който и да е американски гражданин". 

В неделя, без да дава подробности, прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър публикува изявление, в което обясни желанието за разследване в Конгреса с "много притеснителните" информации за "политически мотивирани разследвания в навечерието на изборите". Спайсър добави, че до приключване на разследването няма да има повече коментари.

Членът на сенатската комисия по разузнаване подкрепи подобна идея. Сенаторът-републиканец от Арканзас Том Котън каза по Фокс Нюз: Ние ще вървим по следите на фактите. Сигурен съм, че тази тема ще бъде част от разследването.

Марк Уорнън, топ демократът в комисията по разузнаване към Сената, заяви за Си Би Ес, че думите на Тръмп показват, че той не е наясно как се издава заповед за подслушване: Да направиш подобно твърдение без каквото и да е доказателство, според мен е много безотговорно.

По Си Ен Ен лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси нарече твърденията на Тръмп абсурдни. Тя добави, че Тръмп продължава да следва стратегията си да си измисля нещо, за което медиите да говорят, и след това да каже, че всички говорят за това.

Конгресменът от Калифорния каза още, че този подход е характерен за авторитарните лидери.

Междувременно бившият американски правосъден министър Майкъл Мъкейзи заяви, че според него, наистина е имало подслушване в сградата "Тръмп тауър", но не по нареждане на Барак Обама. В интервю за телевизия Ей Би Си той предположи, че това е станало по указание на Министерството на правосъдието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!