Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският министър на финансите ще обяви в Камарата на общините новия бюджет на страната

Филип Хамънд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След вчерашното решение на Камарата на лордовете, което постави нова пречка по пътя на правителството на Тереза Мей към Брекзит, днес британският министър на финансите Филип Хамънд ще обяви в Камарата на общините новия бюджет на страната.

Предполага се, че новият бюджет ще предизвика недоволство сред редовите депутати, тъй като вече е известно, че Филип Хамънд планира 3-процентно увеличение на данъците на самонаетите работници. Иначе бюджетът предвижда 320 милиона пунда за построяването на 140 нови училища и 216 милиона за ремонтиране на старите. Предвидени са и 500 милиона за насърчаване на науката и високотехнологичните въведения. Не е напълно ясно обаче какво ще задели Филип Хамънд за сферата на социалните грижи, които, според някои критици, са на "ръба на дълбока криза". По предварителни изчисления ще са необходими повече от 1,5 милиарда паунда за спасяването на отрасъла.

В изявление в началото на седмицата Филип Хамънд отбеляза, че ще бъде много предпазлив с разходите, за да бъде сигурен, че ще има достатъчно "гориво", както се изрази, за излизането на Великобритания от ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!