Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Няма 5 сценария за ЕС, а само един - силен съюз със силни национални държави

Снимка: БГНЕС

Президентът на България от 2012 до 2017 година Росен Плевнелиев каза пред "Хоризонт", че според него няма 5 сценария за Европейския съюз, а само един - на силен съюз със силни национални държави.

И когато днес националисти и популисти поставят под въпрос бъдещето на Европейския съюз, аз мога да посоча безброй проекти, които могат да направят всяка една от държавите-членки по-силна, но и Европейския съюз - по-силен. Например европейският енергиен съюз, европейският банков съюз, общото усилие на европейските държави в сферата на отбраната, общата европейска политика, заяви Плевнелиев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Соломон Паси: Бялата книга не поставя основния проблем за Европа - миграционната криза

Бившият министър на външните работи и председател на Атлантическия клуб Соломон Паси коментира в ефира на "Хоризонт", че публикуваната наскоро Бяла книга за бъдещето на Европейския съюз не звучи актуално:  Ако този документ беше публикуван преди две..

обновено на 10.03.17 в 10:01
Доналд Туск

Полша блокира заключенията от срещата на лидерите от ЕС в знак на протест срещу преизбирането на Туск

Полша блокира заключенията от срещата на лидерите от ЕС, след като те назначиха за втори мандат председателя на Европейския съвет Доналд Туск . Министър-председателят на Полша Беата Шидло  обяви, че няма да подкрепи общите заключения на срещата на..

обновено на 10.03.17 в 09:24

Бъдещето на ЕС ще бъде обсъдено на кръгла маса, организирана от италианското посолство в България

Бъдещето на Европейския съюз ще бъде обсъдено на кръгла маса, организирана от италианското посолство в България. Форумът е под надслов: "Римските договори: Eвропейският съюз е 60-годишен. Твърде млад ли е или твърде стар?". Бялата книга на Жан-Клод Юнкер..

публикувано на 10.03.17 в 07:36

Радев предупреди, че ЕС рискува да се превърне от съюз на ценности в съюз на сметки

В Брюксел започна срещата на върха на Европейския съюз,  на която се очакват първите формални разговори на лидерите на  страните членки за бъдещето на Съюза след Брекзит. Президентът Румен Радев предупреди, че Европейският съюз рискува да се превърне..

обновено на 09.03.17 в 17:17