Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кула- за безработицата, лошите пътища и инвестициите

Снимка: радио Видин
Дестинацията в "Добро утро, кмете!" днес е Кула. Градът е трети по големина в областта след Видин и Белоградчик и е само на 13 километра от границата ни със Сърбия. В годните след демокрацията остро стоят проблемите със загубата на работни места след затварянето на повечето работещи предприятия. А последствията са необратими - хората напускат, а останалите се борят за оцеляването си. Това разказва през сълзи жителка на Кула пред Йорданка Петрова. Думите ѝ, че градът запада потвърждават и други местни хора:

"Имаше предприятия, работа за всички, разпродадоха ги... Няма къде да работят децата, завършват училище и заминават по градовете и по държавите. Хората тук не са лоши, но няма нищо за народа. Тия, дето говорят по телевизията, само обещават, а не питат народа си как оцелява, как мизерства..."

СнимкаБезработицата, породена от липсата на инвестиции, безспорно е най-големият проблем пред повечето общини в Северозапада. Така е и в Кула, казва кметът втори мандат Владимир Владимиров. Лошите пътища отказват потенциалните инвеститори да дойдат тук. Притеснителното е, че с годините една прослойка от населението свиква да оцелява като получава социални помощи и нито търси начин да преквалифицира уменията си, нито иска да работи.

"Безработицата е свързана с много други процеси, страдаме от обезлюдяването, следствие от закриването на държавните предприятия, което остави хората без работа. Сега живеем в ново време, в което човек трябва да търси работа, да е инициативен. Оказаха се неподготвени хората в този край. И инвеститорите ни избягват заради лошите пътища, вярно е...", каза Владимир Владимиров.

Кметът на Кула работи активно по усвояване на средства по оперативните програми и тези по трансграничното сътрудничество, за да подобри условията за живот на хората в града и селата от общината. Обещава скоро ремонт на пътищата до селата Цар Петрово и Старопатица.

Един от проблемните участъци на пътя до Кула, главния път, който води до Граничен контролно-пропускателен пункт "Връшка чука", е отсечката между селата Войница и Бела Рада, където вече 3 години стои неоправено свлачище. Трафикът се отклонява по странична отбивка, след което отново се включва в потока по главния път. Според кмета, всички процедури по избор на изпълнител, започнати от Пътната агенция, са приключили и очакват тази година да бъде извършен ремонт.

СнимкаСкоро предстои и откриване на възстановената музейна сбирка, чиито експонати досега са били в музея във Видин. 

Има ли вариант Кула да стане привлекателна за инвеститори, местни или чуждестранни? Спасението е в туризма, казва Владимир Владимиров. Така обаче хората ще трябва бързо да се ориентират в частния бранш и да осигурят достатъчно места за отдих и забавление на туристите.


Цялото интервю с кмета и анкетата с хората от Кула може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26