Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът предложи промени в подготвящата се Римска декларация за бъдещото развитие на ЕС

Никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА, подчерта държавният ни глава в Брюксел

| обновено на 10.03.17 в 17:12
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев откри противоречия в подготвяната Римска декларация за бъдещото развитие на ЕС. Той е внесъл поправки в текста, които включват гаранции за запазването политиката на сближаване, която предоставя финансови средства на по-бедните икономики за догонването на по-развитите.

От една страна имаме думи и фрази като "консолидиран съюз", "социален съюз", "проспериращ съюз", а от друга страна имаме термини като "някои от нас", "различни скорости", "когато е възможно", "когато е необходимо". Няма как да има едно тяло на две скорости. От законите на физиката е ясно, че това означава две тела. Това, което предложих, е да се премахнат всички текстове, които противоречат на принципите за единство и солидарност на Съюза и задължително да бъдат вкарани текстовете, които предложих за продължаване на кохезионната политика, обясни Радев.

Българите правят компромиси в името на европейската солидарност, заяви още българският държавен глава, като определи като такъв компромис приемането на СЕТА и охраната на външните граници. 

Радев обаче призна, че от България зависи да проведе реформи в съдебната система, за да бъде пълноценен член на ЕС:
Трябва категорична борба с корупцията, сериозни реформи и в правосъдната система, и в образование, и в здравеопазване, и в икономическата сфера. Ако ние това не го направим, няма кой да ни чака. Формално или неформално водещите държави ще вървят на своите скорости.

На приключилата неформална среща на 27-те лидери от Съюза в Брюксел беше обсъдена съвместна политическа декларация за развитието на общността следващите години след напускането на Великобритания. Окончателният текст се очаква да се приеме на 25 март в Рим.

Президентът Румен Радев отрече да е приветствал в Брюксел търговското споразумение с Канада СЕТА и го определи като заплаха за България, като нарече спекулативни публикациите свързани с неговото участие снощи на срещата на високо равнище на ЕС:
Никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА. Не водя загубени вече битки. Въпросът за СЕТА на ниво Европейски съюз вече е решен.


В разпространения протокол от заседанието снощи пише следното: "Европейският съвет приветства положителния вот в Европейския парламент по всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Евросъюза и Канада и очаква незабавното му временно прилагане. Текстът обаче не беше гласуван и не е официално решение на лидерите, защото премиерът на Полша Беата Шидлу отказа да го подпише в знак на протест срещу преизбирането на политическия й противник и нейн сънародник Доналд Туск за председател на институцията".
Вие не знаете кой какво е одобрил. Вие манипулирате фактите, продължи българският президент по повод журналистически публикации, че е бил сред 27-те лидери, съгласни с този текст. След това определи търговското споразумение като компромис от страна на България, както и плана за инвестиции, лансиран от председателя на Европейската комисия.

Президентът Радев повтори, че ще поиска мнение по СЕТА от Конституционния съд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!