Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ набира сила нова съдебна битка срещу имиграционната политика на президента Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Съединените щати набира сила нова съдебна битка срещу имиграционната политика на президента Доналд Тръмп. Американският съюз за граждански свободи и още една неправителствена организация внесоха жалба срещу новата директива от Белия дом, която спира от идния четвъртък за няколко месеца приема на бежанци и граждани на шест държави от Близкия изток и Африка. Правозащитниците подчертаха, че директивата не се отличава в антимюсюлманския си характер от предишната, чието изпълнение бе блокирано от съда преди месец.

Федерален съдия в американския град Сиатъл, щата Вашингтон заяви, че към момента не може да се произнесе по новия имиграционен указ на президента Доналд Тръмп. По-рано през седмицата главният прокурор на щата поиска съществуващата забрана върху предишния указ на Тръмп да бъде приложена и спрямо новия.
Съдия Джеймс Робърт, с чието решение бе блокирано действието на първоначалния имиграционен указ, заяви, че преди да се произнесе по случая е необходимо да бъде внесено оплакване по новия указ. Главният прокурор на щата Вашингтон Боб Фъргюсън коментира, че в момента в екипа му обмислят следващите си стъпки. По-рано Фъргюсън каза, че новата разпоредба все дискриминира мюсюлманите и това я прави противоконституционна.
Тази седмица говорителят на Белия Дом Шон Спайсър изрази увереност, че пренаписаният указ ще устои на потенциални атаки в съда.
Междувременно, федерален съдия в Мадисън, щата Уисконсин наложи временна забрана на указа, след като мъж от Сирия подаде иск с мотивите, че документът противоречи на конституцията и възпрепятства семейството му от Алепо да се присъедини към него в Уисконсин. Съдия Уилям Конли издаде решение, с което блокира действието на декрета конкретно спрямо семейството на мъжа с аргумента, че семейството е в опасност.
Новият указ на президента Тръмп, който ще влезе в действие в четвъртък, налага забрана за издаването на визи за хора от шест държави с предимно мюсюлманско население – Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан – и временно преустановява американската бежанска програма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!