Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландия ще иска разрешение за нов референдум за независимост

Никола Стърджън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шотландия ще поиска следващата седмица от правителството в Лондон разрешение за провеждане на референдум за независимост. Премиерът Никола Стърджън съобщи, че допитването трябва да се проведе в края на 2018 или началото на 2019 година. 
Независимост за Шотландия, според мен, ще доведе до създаването на истинско партньорство между равни. А не само да се твърди, както става през последните месеци, че ние сме равностойни партньори. Това са само думи, не реалността, подчерта Стърджън.
Това ще е второто всенародно допитване за отделяне на Шотландия. През 2014 година 45 на сто от шотландците гласуваха "за" независимост, а последните социологически проучвания показват, че повечето хора не искат нов референдум.
Тереза Мей отговори, че че евентуален референдум ще доведе до дълбоко разделение в страната и ще има тежки икономически последици.
Искам да договоря споразумение, което ще удовлетвори цялото Обединено кралство, включително шотландския народ. Съжалявам за плановете, които партията представи днес. По този път Шотландия ще се натъкне само на несигурност и разделение. И то в момент, когато мнозинството от шотландците не искат втори референдум за независимост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!