Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 март 2017 година

| обновено на 15.03.17 в 18:03
Снимка: Анжела Каменова

Работници във фирмата, бивш концесионер по чистотата във Видин, излязоха на площада в града, заради заплати, които им дължат, на някои от 2014 година. Договорът с фирмата беше прекратен от страна на Общината през 2015 година, защото бившият концесионер спря да изпълнява задълженията си. Над сто работници все още чакат парите си. Повече от половин милион лева дължи фирмата за заплати само за Видин. Заведени са изпълнителни дела, но работниците все още не са получили парите си.

Висшият съдебен съвет избра Миглена Раденкова за ръководител на Административния съд във Враца. С вота на 11 магистрати от съдийската комисия тя получи мандата и ще управлява ведомството.

Врачанският окръжен съд изпрати за 4 години зад решетките шофьор, причинил смъртта на две жени при катастрофа край Мездра. Любомир Войнов, който е от Дупница, беше признат за виновен по дело, заведено заради кървав инцидент, станал на път Е-79 на 20 юли м.г. Припомняме, че в късния следобед на въпросния ден водачът предизвика удар с лек автомобил "Хюндай“, с бургаска регистрация, в който пътували три жени. Тежкото пътно-транспортно произшествие стана, тъй като Войнов е направил опит да пресече пътното платно по забранен начин. При удара на място загина една от пътничките в колата, а въпреки усилията на лекарите, другата издъхна дни по-късно във врачанската болница. Оцелялата при инцидента жена дълго време е била лекувана от травмите, получени при сблъсъка.  

Комисия, сформирана със заповед на кмета на Видин Огнян Ценков извършва оглед на проблемните места на уличната и пътна мрежа на територията на цялата община. Това съобщиха от общинската администрация в отговор на запитване на Радио ВИДИН след зачестили сигнали на наши слушатели за лошото състояние на улиците след зимния сезон.

Шест села във Врачанско излизат на протест срещу дупките по пътищата.
Това са всички населени места в община Хайредин. Жителите им ще се съберат да изразят недоволството си в началото на село Михайлово, където състоянието на инфраструктурата е най-трагично.

Програмата за развитие на община Мездра за 2017 година е готова
и внесена за утвърждаване в Общинския съвет на неговото мартенско заседание. Нейните основни цели са - повишаване на привлекателността на общината и превръщането ѝ в интересна туристическа дестинация.

На булевард "Васил Кънчов" във Враца днес бе открита строителна площадка на многофамилна жилищна сграда. Блокът ще бъде обновен чрез целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност.

Осигурени са 20 милиона лева за заплащане на ваксини.
Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването. Средствата са предназначени за заплащане на ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар за 2017 г. Те ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

Врачанска митрополия съвместно с Община Враца организират тържествено посрещане на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. Събитието ще се състои в събота, 18 март, когато се очаква в града да пристигне новият врачански владика.

Безопасността на детските играчки е темата тази година на отбелязвания на 15 март Световен ден за защита на потребителите. 1/3 от играчките на пазара не отговарят на нормативните наредби на Европейския съюз, коментира за "Посоките на делника" по Радио ВИДИН Мирослав Йотов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

157 членове на секционни избирателни комисии в община Белоградчик преминаха обучение и получиха методически указания за провеждане на изборите на 26 март.

В община Белоградчик са утвърдени 21 секционни избирателни комисии. Една е подвижната избирателна секция, а избирателите с увреждания могат да подадат заявление за включване в нея. Това обясни секретарят на Общината Албена Бакалеева.

Днес изтича срокът, в който на интернет страницата на Община Видин трябва да бъдат обявени хората, заличени от избирателните списъци. Това съобщи секретарят  на местната управа Иванела Андреева. Тя допълни, че ако е допусната неточност, хората могат да подадат заявление за нейното отстраняване. Сред лицата, които се заличават от списъка по постоянен са адрес, са тези, които вече са подали заявления да гласуват по настоящо местоживеене, поставените под запрещение или с влязла в сила присъда.

МВР откри денонощна линия за приемане на сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборния процес. Номерът, както и електронният адрес за сигнали са обявени на сайта на институцията Ще се приемат единствено съобщения, съотносими към дейността на МВР, обявиха от Областната дирекция във Видин. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на откритите линии. Подадените информации ще бъдат записвани.

Ботевският организационен комитет във Враца утвърди програмата за Ботеви дни 2017. Освен традиционните мероприятия, тази година ще бъдат включени и нови.

„Безопасно сърфиране в интернет и видове насилие в мрежата” - с тази тема обществените възпитатели от Местната комисия за борба с противообществените прояви с малолетни и непълнолетни към Община Белоградчик посетиха учениците в ОУ „Васил Априлов” в с. Рабиша.

Образователен концерт пред ученици изннася видинската Симфониета
. Смисълът на това мероприятие е да разберат младежите какво представлява симбиозата между музика, танц и актьорска игра, каза водещата Добромира Димчева. Бяха представени някои от най-известните композитори и части от мюзикъли и филмова музика. Образователните концерти с ученици са два и се дирижират от гост-диригента от САЩ, Чарлз Гамбета. Вторият образователен концерт започна в 17.45 часа.

В английския клуб "My friend is Big Ben” учениците от трети клас при СУ "Васил Левски” в Кула, под ръководството на тяхната учителка- Елица Иванова, усилено и с желание изграждат своята положителна мотивация към английския език и развиват уменията си за слушане, разбиране и говорене.

В Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"- Видин се проведе награждаване за рисунки на тема "Не потъвай, алкохолът не е решение".  Получени са 51 творби от всички видински училища, като от тях са избрани 21, каза за Радио ВИДИН Красимира Елисеева - председател на Общински съвет по наркотични вещества - Видин. Рисунката на Доротея Димитрова от Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първото място. Победителката коментира прекаляването с алкохола като проблем, който засяга цял свят. От Регионалното управление на образованието връчиха медали за първите три места и грамоти за всички участници.  

Срещи с ученици и младежи в детския отдел на Регионалната библиотека „Христо Ботев" във Враца проведе  Димитър Радичков - син на големия български творец - Йордан Радичков. Малките „врабчета” разпитваха какъв баща е бил Йордан Радичков, какво е обичал да прави, чел ли му е приказки. Прочетени бяха откъси от любимите книжки „Ние, врабчетата” и „Малки жабешки истории”. Разговорът с младежката аудитория се проведе в Младежки център - Враца. Димитър Радичков разказа спомени за баща си и сподели неговите житейски истини. Заключителната среща бе с възрастните хора от пенсионерски клуб „Еделвайс” .

Пътуващата изложба "100 години, 100 плаката" бе открита в Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана
. Тя съдържа книжни плакати от цял свят със синтезирани послания за ценността на книгите, четенето и библиотечното дело през изминалите над 100 години. Изложбата ще остане в библиотеката до 25 март,
http://bnr.bg/vidin/post/100807854/izlojba-100-godini-100-plakata-pokazaha-v-montana




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30