Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 март- Световен ден за защита на потребителите

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор: 1/3 от играчките са опасни

Снимка: БГНЕС
Близо 30 години в България се отбелязва Световният ден за защита на потребителите- 15 март. За първи път денят е отбелязан на 15 март 1983 г. и оттогава става важна дата за потребителските организации в цял свят. Две години по-късно, на 9 април 1985 година, общото събрание на Организацията на обединените нации одобрява идеята той да стане Световен ден за защита на потребителите. В България се чества от 1991 г.

Американския президент Джон Ф. Кенеди, на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва "четирите основни права на потребителя": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Впоследствие са добавени още четири: правото да бъдат задоволени основните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда. Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.

Анкета с граждани на Видин пък показа, че повечето не вярват на институциите, които са ангажирани със защита на правата им като потребители:

"Кой ще обърне внимание на пенсионер?! Забравени сме... Не, не вярвам на никой... Не ми се е случвало, но ако се наложи, ще потърся помощ... Аз нося пощата на Комисията за защита на потребителите във Видин и има много писма. Би трябвало да се обърнем към тях..."

Държавна агенция за метрологичен и технически надзор организира две кръгли маси в градовете София и Варна, които се проведоха под егидата на министъра на икономиката на Република България. За Радио ВИДИН Мирослав Йотов, главен директор на Главна дирекция "Надзор на пазара" в Агенцията по метрология и технически надзор, разказа за основните теми на конференцията:

"Целта на събитията е насочена към това да се гарантира пускане на безопасни продукти на пазара в Европейското икономическо пространство (ЕИП), като се обърне внимание на безопасността на децата, свързана с играчките...

Заинтересовани страни по темите на кръглите маси са: контролни органи за защита на потребителите, чиито компетенции включват осигуряване на безопасност на продукти, предназначени за игра в детската градина; ресурсните центрове, вкъщи, на места за отдих и развлечение; преподаватели, учители и администратори, работещи с деца, включително деца със специални образователни потребности; неправителствени организации в областта на защита на потребителите и браншови организации; отговорни икономически оператори, които предоставят играчки на пазара в страните от ЕИП; нотифицирани органи.

Събитието се организира съвместно с Български институт за стандартизацията и Комисия за защита на потребителите и бе на тема "Играчката- забавна, полезна и безопасна"."


Повечето от нашите вносители пускат на пазара продуктите под своя марка, което ги прави, автоматично, съгласно изискванията на регламент 765, и производители. Те носят пълната отговорност за съответствието на този продукт, тъй като той е с тяхната мярка.

"1/3 от играчките са опасни", коментира още Йотов и допълни:

"Дребните части по играчките трябва да отговарят на определени технически изисквания за здравина, да се отделят, чупят или късат трудно, за да бъде намален рискът за най-малките. Детските свирки също трябва да отговарят на определени изисквания, за да не увредят слуха на малчуганите. За 2016-а са установени и унищожени 1937 броя играчки".

Майка на тригодишно момиче от Видин разказа, че избира конкретна марка играчки за детето си, защото е сигурна, че са безопасни:

"Спряла съм се на конкретна марка играчки. Те спазват всички норми и дори и силата на звука. Защото децата като малки ги привлича звукът... Относно храната не съм сигурна какво купувам... Единствено купувам прясно, а не замразено месо... В чужбина всичко е ГМО... Не бих разчитала на която и да е институция да ми помогне, ако се почувствам ощетена като потребител."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26