Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори международен етно фестивал "Традиции и занаяти"

Снимка: Радио ВИДИН

Днес ще ви заведа до съседния на Видин сръбски град Зайчар, където се състоя вторият Международен фестивал за хора с увреждания "Традиции и занаяти". На гости на сръбските си колеги бяха специалистите и клиентите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин.

Главен организатор на фестивала "Традиции и занаяти" този път беше Червеният кръст в сръбския град. Съорганизатор беше Сдружението на болните от церебрална парализа и детски паралич. Участници в етно фестивалът взеха също пенсионерският клуб в Зайчар и Културно дружество "Никола Пашич", както и представители на други сдружения, спортни клубове и училища. 


"Тук днес ще се работи върху това да създадем едни нови условия, ще имаме работна среща между представителите на бизнеса и институциите и ще съставим една програма за следващия период на нашето сътрудничество. Също така това е едно международно събитие. Тук са от Центъра за социална рехабилитация и интеграция от Видин. Това е само една част от сътрудничеството, което имаме с тях. Освен тези културно- образователни дейности в ателиетата правим и спортни срещи и състезания, а планираме до края на годината и други общи инициативи, които се надявам да станат традиционни", каза по повод събитието главният организатор, председателят на Червеният кръст в Зайчар- Владан Маркович.


"Това е една съвместна инициатива на няколко сдружения, където главният организатор е Червеният кръст- Зайчар. Освен това, нещото, което различава тази среща и е най- значимо за нея, е сътрудничеството с Центъра за социална рехабилитация и интеграция от България. Ние през месец ноември бяхме техни гости. Работихме в три ателиета - кулинарно, танцово и по приложни изкуства. Сега повтаряме това тук. Освен вече споменатите организации днес тук има и представители на пенсионерския клуб в Зайчар и културно дружество "Никола Пашич". Присъстват представители и членове на всички сдружения от Зайчар, като сдружението на болните от синдрома на Даун, организацията на хора с ампутирани крайници, дружеството на слепите. Надяваме се това да е началото на едно добро сътрудничество, разбира се заради близостта на нашите два града нашата главна цел е да имаме и по- големи общи проекти. Евентуално да кандидатстваме по някоя от програмите на Европейският съюз. Събитието днес е едно начало на тези общи планове", обясни Иван Симич, секретарят на Сдружението на болните от церебрална парализа и детски паралич. 


Отиваме сега да видим с какво се занимават участниците в арт ателието. Там ни посреща Драган Раячки, художник от Зайчар:

"Днес трябва да ги обучим да правят сувенири. Това означава, че като гости на Зайчар ще си вземат нашите символи на града и околността. А това са забележителностите, които могат да се видят в града. Зайчар е познат с крепостта "Ромулиана", с чешмите си, с водата си, с нашите фолклорни мотиви и със символите, които могат да се забележат и опознаят по време на тази ваша екскурзия. Учим ги на техника за работа с керамика. С бои, които са специално за керамика и по- точно за витраж, оцветяват чаши за кафе. С помощта на този евтин материал могат да открият способностите си за анимация, а защо не, ако се усъвършенстват, това да бъде тяхна професия, защото сувенирите са много търсени навсякъде."


А сега да надникнем в ателието по танци. Там обучител беше Предраг Жекич:


"Показахме две сръбски хора, широко разпространени - "моравац", това е хоро от Шумадия, централна Сърбия, а другото е типично за нашия край, източна Сърбия - "руменка". Не е трудно да се работи с българската група, лесно се разбираме. Иначе българският ми е лесен език, не е труден за учене и за говорене."


Стигаме и до последното ателие, това по готварство. Там ментор беше представител на пенсионерския клуб в Зайчар - Слободанка Милетич:


"Готвихме постен боб, пълнени чушки и "принцес крофне". Бобът го правим също както и вие в България, постен боб. Чушките са пълнени с картофи, настъргани картофи и варен ориз. Бобът и чушките са постни, защото сме във великденски пости. Тях ги готвим често, защото месото ни омръзва, а трябва да го кадим, за да можем да го ядем. Тези две ястия може да се ползват от хора, които са на диета. Могат да се ядат и без хляб. Постни са и могат да не се притоплят, защото са вкусни и студени. А десертът "принцес крофне" се правят с вода, олио, брашно. В тази смес се добавят 8 яйца. Тестото се пече, а за пълнеж се употребява брашно, мляко, сложихме и две опаковки маргарин."

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поискаха ремонт на пътищата към АЕЦ"Козлодуй"

Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища, които водят до АЕЦ"Козлодуй". Това стана на среща, свикана от областния управител на Враца Николай Николов, в която участваха заместник-губернаторът Йордан Димитров, управителят на областното пътно управление Ирена Димитрова и шефът на "Водоснабдяване и..

публикувано на 15.07.24 в 08:23

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05