Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съвет ще заседава извънредно заради Брекзит

Снимка: БГНЕС
Лидерите на 27-те държави от ЕС са поканени на извънредна среща на върха в Брюксел на 29-и април, за да се споразумеят за бъдещите преговори с Великобритания по нейното напускане. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск:
С оглед на съобщеното вчера в Лондон, искам да ви информирам, че свиквам среща на върха в събота – 29-и април, за одобряване на ръководните принципи в преговорите по Брекзит. Лично аз бих искал Обединеното кралство да не беше избирало да напусне ЕС. Но сега трябва да се постараем напускането да стане възможно по-безболезнено за Съюза. Основният ни приоритет ще бъде да установим колкото се може повече яснота и сигурност за нашите граждани, фирми и държави-членки, които са негативно засегнати от Брекзит.

Доналд Туск вече заяви ден по-рано, че копие от проекта, съдържащ преговорните позиции на ЕС, ще бъде изпратен на 27-те страни - членки в рамките на 48 часа, след като Великобритания уведоми официално Брюксел за стартиране на член 50 от Лисабонския договор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!