Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 март 2017 година

Снимка: Светослав Цветанов

Кметът на общината Огнян Ценков посети четирите блока във Видин, обновени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Обиколката започна от блок № 9 в ж.к. „Строител“, където управникът се срещна с представители на Сдружението на собствениците и на фирмата-изпълнител.

Блок 144 в ж.к. „Дъбника“ е 10-ата сграда във Враца, която ще бъде обновена по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Токът и парното могат да поскъпнат драстично, ако природният газ скочи с близо 30 на сто от 1 април, както предвижда енергийният регулатор. Експерти пресметнаха, че това означава повишение с около 20 процента на топлоенергията. Това ще доведе и до оскъпяване на тока, който плащат всички потребители, а не само тези, които се отопляват на парно. В края на месеца Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди цените и ще вземе окончателно решение.

Общинските съветници от Враца се събират днес на извънредно заседание. Според публикувания дневен ред, членовете на местния парламент ще одобрят или отхвърлят протестно писмо до Министерството на здравеопазването заради готвените промени в съвета на директорите на МБАЛ "Христо Ботев.

Профилактични очни прегледи започнаха в детските градини във Видин. Прегледите са насочени към най-малките питомци на детските заведения, обясни специалистът по очни болести д-р Борислав Милчев.

В мартенското заседание на Общински съветМездра ще бъде обсъдена и гласувана Общинска програма за малки местни инициативи – Мездра 2017 година. Такава програма има за първи път в общината и нейната цел е да се финансират малки проекти с местно значение.

Гражданите могат да подават искания за издаване на удостоверения в звената на Областните дирекции на МВР в дните от 21 до 25 март, а на 26 март- от 08,30 до 19,00 часа. Създадена е необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, да имат възможност да упражнят правото си на глас, съобщават от полицията.

Кметът на Враца Калин Каменов посрещна френска делегация, водена от сенатор Лоик Ерве, председател на сенатската комисия за приятелство между Франция и България, както и кметове и зам.-кметове на френски градове. Поводът за гостуването им във Враца е отбелязването на Седмицата на франкофонията. Гостите бяха запознати с историята на Враца и културните забележителности на града.

Баща, убил новородената си дъщеря в монтанското с. Игнатово, е предаден на съд, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура. Жената, с която живеел на съпружески начала родила живо бебето в домашни условия. Бащата удушил новороденото и го изхвърлил във външната тоалетна. От заключението на съдебномедицинска експертиза е видно, че детето е родено доносено и жизнеспособно, без външни и вътрешни аномалии. редстои насрочване на първото съдебно заседание по делото.

Руски клуб беше официално открит във Видин в присъствието на представители на руското посолство у нас. Клубът е създаден през 2002 година и е сред 40 подобни организации в страната.

Регионалната здравна инспекция във Видин организира кампания, насочена към опазването на водатаПоводът е Световният ден на водата, който се отбелязва ежегодно на 22 март и е насочен към привличане на вниманието върху важността на ценния ресурс и неговото опазване.

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана стартира инициативите, посветени на Световния ден на водата - 22 март, с посещение на Градска пречиствателна станция за отпадъчни води от ученици от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Петър Богдан“.

Еко събитие на открито организира днес Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"- Видин. То е част от инициативата пътуваща екобиблиотека. Пред учениците от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" бе показано създаденото от библиотекари дигитално еко съдържание, включващо защитените растения, животни, местности и вековни дървета в област Видин.

Деня на поезията отбелязаха във Видин бивши военни и литературоведи от клуб "Иван Деспотов". Целта на празника бе да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света.

21 март е определeн за Международен ден за популяризиране и подкрепа на кукленото изкуство.

Административното право достига до учениците в езиковата гимназия във Видин чрез поредица от лекции, които съдии от Административния съд изнасят пред тях. Лекциите в гимназията с преподаване на чужди езици са по образователната програма, която е съвместна инициатива на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието. 

Кристина Миронова Маринова, ученичка от VI клас в Профилираната природо-математическа гимназия „Академик Иван Ценов” във Враца зае първо място в конкурса за написване на приказка "Капчица в града".

Над 50 000 дванадесетокласници се очаква да се явят на държавните зрелостни изпити през май 2017 година, съобщават от Министерството на образованието. На 17 март изтече крайният срок за подаване на заявления за участие в матурите. За първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература заявления са подали 52 553 абитуриенти. Биология и здравно образование е най-желаният предмет за втори зрелостен изпит. Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 19 май 2017 година, а вторият задължителен държавен зрелостен изпит - на 22 май. Изпитите по желание ще са в периода от 26 май до 2 юни по график, който ще бъде обявен допълнително.

Община Мездра за пореден път ще се включи в инициативата "Часът на Земята" и призовава гражданите на 25 март /събота/ в 20.30 часа да загасят светлините в своите домове за 1 час. В същия час ще бъдат загасени светлините в сградите на Общинска администрация и Археологически комплекс "Калето". Детските градини в знак на съпричастност ще засадят в дворовете си дървета и цветя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изграждат физкултурен салон в началното училище в Белоградчик

Началното училище в Белоградчик ще има физкултурен салон. От построяването си до днес, не е разполагало с такъв. За спортните занимания е използвано малко, тясно помещение в приземен етаж на сградата, съобщават от общинската администрация.  Още в първия учебен ден учениците от училище "Васил Левски" ще бъдат посрещнати с ново, просторно и..

публикувано на 24.08.24 в 15:15

Започна тазгодишното издание на Видинския панаир

Започна панаирът във Видин, който е с над 130-годишна история. Участват повече от 60 изложители от България и Сърбия. За първи път Видин е домакин на изложението „Българско е!“, като щандовете със занаятчийски стоки са разположени край алеята, водеща към входа на панаира.  Работното време на панаира е от 10.00 до 2.00 часа. Използването на..

публикувано на 24.08.24 в 13:00
МБАЛ

Обявиха конкурс за ръководство на болницата във Видин

Министерството на здравеопазването обяви конкурс за ново ръководство на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ във Видин. Причината е изтичане на мандата на сегашното. Заповедта за откриване на конкурс за избор на членове на Съвета на директорите е обявена на сайта на министерството. Документи за участие се подават до 24 септември...

публикувано на 24.08.24 в 09:15

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05

Прокуратурата във Видин разследва румънец за трафик на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната в нарушение на закона.  В качеството на обвиняем по делото е привлечен гражданин на Румъния.  На 13.08.2024 г. в гр. Кула, в 30-километровата гранична зона,..

публикувано на 23.08.24 в 16:44