Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници във Враца с протестно писмо до здравния министър

Снимка: Жоро Александров

Общинските съветници от Враца се събират днес /вторник, 21 март/ от 16.30 часа на извънредно заседание. Според публикувания дневен ред, членовете на местния парламент ще одобрят или отхвърлят протестно писмо до Министерството на здравеопазването заради готвените промени в съвета на директорите на МБАЛ "Христо Ботев". Предложението е внесено от д-р Иво Ралчовски.

В протестното писмо, което предлагат да бъде одобрено от мнозинството и изпратено до министър Илко Семерджиев се казва:

"Ние, общинските съветници от Общински съвет – Враца, се обръщаме към Вас, за да изразим несъгласието си от водената от Министерство на здравеопазването политика спрямо МБАЛ "Христо Ботев"- Враца. Както Ви е известно МБАЛ "Христо Ботев" има близо 12 млн. лв. задължения, голяма част от които натрупани във времето от септември 2013 година до юли 2016 година. След неколкократни предупреждения от страна на врачански политици и общественици през юли 2016 година беше сменен бордът на директорите на болницата, който носи основна вина за натрупаните задължения. В последните близо 9 месеца новият борд, начело с изпълнителния директор Орлин Цветков, прави всичко възможно, за да спаси МБАЛ "Христо Ботев". Решението, до което стигна ръководството на най-голямата болница в региона беше да бъде изтеглен кредит, с който да бъдат удовлетворени претенциите на кредиторите.

На общото събрание на МБАЛ "Христо Ботев" на 10 февруари 2017 година представителят на държавата и управляваното от Вас Министерство не подкрепи решението на останалите присъстващи акционери – общините Враца, Мездра, Оряхово, Криводол, Борован, Козлодуй, Мизия и Кнежа – и гласува "Въздържал се" за предложението за изтегляне на кредит. По този начин вие не подкрепихте усилията ни за спасяване на МБАЛ "Христо Ботев".

Нещо повече- с тревога научаваме, че по Ваша инициатива на свиканото на 24 март 2017 г. извънредно общо събрание на акционерите в МБАЛ "Христо Ботев" се допълва дневният ред с предложения, чиято цел е да се правят смени в борда на директорите на дружеството. Категорично сме против подобни смени в момент, когато МБАЛ "Христо Ботев" се бори за своето оцеляване и в краткия политически хоризонт на служебното правителство. Надяваме се, че държавата няма да пренебрегне волята на общините от региона, обслужван от лечебното заведение и Вие ще предприемете всички мерки, включително писмена официална подкрепа за търсене на финансиране, загърбване на кадровите смени и спасяване на дружеството, което единствено предоставя пълния набор от квалифицирани здравни услуги за населението на област Враца."

За петък /24 март/ е свикано общо събрание на акционерите на най- голямото лечебно заведение, на което д-р Валери Симеонов ще бъде сменен с д-р Иван Йолашки. Държавата, чрез Министерството на здравеопазването, е мажоритарен собственик с притежание на над 70% от болницата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 октомври 2024 година

Община Белоградчик раздаде  хранителни продукти  на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Милиони хора по целия свят отбелязват днес  Международния ден на възрастните хора.  Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху..

публикувано на 01.10.24 в 18:05

Възрастни хора в община Белоградчик получиха хранителни продукти

Община Белоградчик раздаде хранителни продукти на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Помощта беше раздадена в  Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка и в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Салаш.  Заместник-кметът Ангел Боянов и Елена..

публикувано на 01.10.24 в 16:39

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Творци от Мездра ще почетат деня на поезията

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" организират втората си за новия сезон сбирка -  литературно четене по повод Деня на българската поезия, 1 октомври. Организаторите канят всички творци и любители на мереното слово. Литературната вечер ще се проведе днес, 1 октомври, от 17:30 часа в читалнята на..

публикувано на 01.10.24 в 12:53

Художници откриват традиционна изложба в Монтана

Изложба на художници от Монтана – „Есен 2024“ ще бъде открита днес, 1 октомври. Произведенията са подредени в галерия „Кутловица“.  Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана. „Есен 2024“ е озаглавена изложбата, която се открива в първия ден на октомври, съобщиха от дружеството на художниците..

публикувано на 01.10.24 в 12:41

Съдът осъди врачанин за грабеж на 45 лева от възрастна жена

Осъдиха на три години лишаване от свобода врачанин, който е нападнал и ограбил 82-годишна жена във Враца в средата на август. Нападателят е причакал потърпевшата във входа на блока, в който живее, и е дръпнал чантата ѝ. В нея е имало 45 лева, лекарства и хранителни продукти.  В хода на разследването мъжът се е признал за виновен и е постигнато..

публикувано на 01.10.24 в 12:37

Питейната вода в мездренски села отново е в нормата

Отстранени са проблемите с качествата на питейната вода в села в община Мездра , след като в средата на септември  беше регистрирано завишение по някои от показателите.  От Регионалната здравна инспекция във Враца съобщиха още, че миналата седмица след авария по водопреносната мрежа се е наложило изследване на питейната вода в Мизия, но не е..

публикувано на 01.10.24 в 12:25