Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С минута мълчание в Белгия днес почетоха паметта на жертвите от атентатите в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С минута мълчание в Белгия днес почетоха паметта на жертвите от атентатите в Брюксел, извършени преди година.

На днешния ден през 2016 при атаки на терминала на летище Завентем и на мотриса на метрото в квартала на европейските институции загинаха 32 души, над 300 бяха ранени.

Целият политически елит начело с крал Филип и кралица Матилда се събраха малко преди 8 на летището Завентем, където белгийски екстремисти на "Ислямска държава" взривиха 2 бомби на 22 март преди година.

След минута мълчание церемонията започна с песен на Еди ван Канстер, композирана в памет на загиналата му съпруга. Последваха речи на други близки на жертвите и изреждане имената на 32-мата починали.

Час по-късно кралското семейство взе метрото, за да измине пътя до станцията Малбек при европейските институции в Брюксел, където беше втората атака на терорист-камикадзе. В 9 ч. освен минута мълчание имаше и минута шум – всички превозни средства на градския транспорт в Брюксел спряха и надуха клаксони.

Държавата дължи подкрепа на жертвите на атентатите в Брюксел и техните близки, заяви кралят на Белгия Филип в реч по време на паметната церемония по случай 1 година от терористичните актове. Той се обърна към пострадалите с думите:

На омразата и насилието вие отговорихте с достойнство. На съмнението и страха вие противопоставихте смелостта и волята за възстановяване. Изключително важно е да получите необходимата защита и подкрепа. Всеки един от нас носи отговорността да направим обществото ни по-човечно и по-справедливо. В този паметен ден нашата страна ви дължи този ангажимент.

Недалеч от това място беше открит паметник на жертвите от атентатите. Предвиждат се още десетки прояви, включително изказване на белгийския крал Филип вместо на министър-председателя на страната Шарл Мишел. Размяната на речите беше направена по настояване на близките на пострадалите. Над 380 от тях са се конституирали като граждански ищци по делото срещу 8-те обвинени живи терористи, но достъп до информация по разследването няма, каза един от оцелелите на летището Франсис Льофевр:

Не тая особена мъст срещу извършителите. Но искам правосъдието да стигне докрай, за да се разбере и осъди случилото се и за да се избегне повторение на тези събития.

Година по-късно разследването на атентатите в Белгия още не е приключило.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!