Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рожденото име на извършителя на терористичното нападение в Лондон е Ейдриън Елмс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рожденото име на извършителя на терористичното нападение в Лондон е Ейдриън Елмс, който по-късно е приел исляма и се е прекръстил на Халид Масуд.

Ейдриън Елмс е роден в югоизточния лондонски квартал "Дартфорд" точно на Коледа през 1964 година. Той е бил отгледан само от майка му в Рай, в графство Източен Съсекс. Елмс има дълго криминално досие още от тийнейджър. За последен път е бил в затвора през 2003 година за удар с нож в лицето на мъж пред старчески дом в Ийстбърн. Според информация на вестник "Таймс" Елмс е излежавал кратки присъди в четири затвора. Не е ясно кога точно е приел исляма и е започнал да се нарича Халид Масуд, но се предполага, че се е радикализирал по време на престоите си по затворите. Масуд е казвал, че работи като учител по английски, но направената справка показа, че той не е регистриран в никое държавно училище. Смята се, че за последно той е живял в Бирмингам, където е делял апартамент с жена и дете.

Три жени и петима мъже са арестувани в Лондон и Бирмингам по подозрения в подготовка на терористични актове след нападението в сряда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!