Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равносметката след вота

Видинчани: Не вярваме вече

Снимка: Радио ВИДИН

При обработени 100.00% протоколи на секционните избирателни комисии в Районната избирателна комисия във Видин "БСП за България" събра най- много гласове от изборите на 26 март- 38.02% . ГЕРБ има подкрепата на 27.84% от гласоподавателите. Следват "Обединени патриоти- НФСБ, Атака и ВМРО" с 7.46%, ДПС- 6.09%. Под 4-процентната бариера остават Реформаторски блок- 3.69%, "Нова Република"- 2.95%, ВОЛЯ- 2.40%, ДОСТ- 1.68%, Коалиция "АБВ - Движение 21" имат 1.01%.

"БСП за България" за 6-и Многомандатен избирателен район- Враца също е водеща политическа сила с резултат от 35.03%. Втори са ГЕРБ с 33.37%, трети с 9.52% подкрепа са Обединените патриоти, следва Реформаторски блок- 5.58%, ДПС- 4.42%, 2.57% са гласували за ВОЛЯ, 2.33% са подкрепили Коалиция "АБВ - Движение 21", "Нова Република" имат 1.45%.

33.60% са дали своя глас за "БСП за България" в 12-и Многомандатен избирателен район- Монтана. 27.73% от жителите от областта са подкрепили ГЕРБ, 12.35% ДПС, Реформаторския блок има 7.23%, Обединените патриоти- 7.12%, 3.26% събират от ВОЛЯ, 1.34% имат Коалиция "АБВ - Движение 21", "Нова Република" са с 1.13%.

"Големият губещ на тези избори е коалицията "Реформаторски блок- Глас народен", която събира малко над 6%, но заради ниския резултат на национално ниво тази дясно- центристка формация няма да има представителство в следващия парламент. Изключително нисък е резултатът на ДСБ, което поставя под въпрос депутатския мандат. Резултатите доказват, че разединението в дясно доведе до онова, което всички очакваха, а именно без сериозно присъствие на десни кандидати от Врачанско в следващото Народно събрание", коментира сътрудникът ни във Враца Жоро Александров.

"Изборният ден в Монтана е преминал спокойно. Депутатските места за област Монтана са 5. Води "БСП за България", следват ги ГЕРБ, ДПС са трети. Засега никой не се ангажира от РИК да коментира резултатите от преференциите", каза сътрудникът ни в Монтана Биляна Борисова.

СнимкаКакво очакват от новите депутати, попитахме видинчани.


"Нямам никакво очакване, надявам се да се изберат по- разумни хора, които да мислят за хората и най- вече за младите... Също като старите, всичко, което обещават да го направят, ама всичките групи да се съберат, да обещаят и да го направят... Вече сме свикнали 20 и кусур години, нищо няма да направят, просто ще взимат заплати и нищо повече... Щом няма силна десница в парламента- глад и мизерия... Каквито бяха досега- никакви. Не вярвам на никой. Винаги избирам някой, после оставам излъгана... Почти никакви, разочарован съм... Никакви, като старите, не вярваме вече... Само обещават, те са едни и същи... Имаме болни надежди... Да погледнат към хората, да усетят болката, страданието на хората. Да могат да го почустват това нещо. Затова застават на върха- да мислят за народа...", казаха видинчани.

Въпреки сериозната заявка за незабавни мерки за излизане на Северозапада от икономическата криза, в която се намира, проф. Вили Лилков- водач на листата от "Нова Република" за Видин, не успя да получи сериозна подкрепа.

Вили Лилков"Би трябвало всички очаквания към момента да се насочат към тези партии, които бяха подкрепени от гражданите. Явно гражданите са поискали и са видели в техните послания и в техните кандидати най- голямата гаранция за излизане на Северозапада от положението, в което се намира. Доколкото имам възможности вече в качеството си на обществена личност, ще помагам с всички сили на Видин и региона. Изненадан съм от резултата. Слаб е нашият резултат и в национален план, и във Видинския регион, явно хората не разпознават в нашите послания и в личностите, които им предложихме хората, които биха могли да получат тяхното доверие. Явно ние трябва да направим своите преценки и анализи", коментира проф. Вили Лилков.

Росен Живков"Очаквахме резултата и очаквахме много по- голям резултат, но както знаете, има многобройни сигнали за купуване на гласове, най- вече в селските райони, както и тук, във Видин. Очаквахме доста повече. И това е добре, защото имаме ръст от предишните парламентарни избори. Беше много оспорвано състезанието. Относно мандатите БСП взима, ГЕРБ взима, а другите два не са ясни дали ще бъдат, заради големия резултат на БСП да вземат втори или пък ние. Четвъртият обикновено се дели- от най- малките гласове се преразпределят на национално ниво гласовете. Няма яснота за трето и четвърто място", каза Росен Живков, водач на листата на Обединените патриоти за Видин.

Александър Александров"Аз смятам, че с политиките, които ГЕРБ води в предишните години, показа, че наистина може да се справя с различен род проблеми, които по някой път са непредвидими в страната. В регионите, в които има интензивен растеж, наистина ГЕРБ успя да убеди хората, че това е пътят. Едно от моите мнения и в коментар с мои колеги е, че наистина крайно време е, правителството да направи една програма за развитие на Северозападния регион, ако искаме да не продължаваме да сме най- бедният регион в страната и в Европа", коментира Александър Александров от листата на ГЕРБ за Видин.

Филип Попов"БСП в региона е първа политическа сила, не само в региона, и в страната. Във Видинска област водим с 10% пред ГЕРБ, нашия основен опонент. Използвам този момент, да благодаря на всички онези български граждани, които ни подкрепиха, които подкрепиха промяната. Искам да благодаря на щаба на БСП във Видинска област, на всички онези, които се включиха активно в предизборната кампания, които ходиха във всяко едно населено място. Да благодаря и на онези другари, които доказаха, че макар и изключени от партията, те остават партийни другари. БСП спечели уважение, доверието на българските граждани, на всички онези, които искаха промяната, които искаха да се промени властта, начина за разбиране на властта, за управлението на държавата. Виждаме на тези избори каква подкрепа има БСП- ние сме увеличили двойно нашата подкрепа, което говори, че се движим в правилната посока", заяви Филип Попов- водач на листата на БСП за Видински избирателен район.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00