Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началото на Брекзит е поставено

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей подписа писмото, което официално поставя началото на излизането на Великобритания от ЕС. То ще бъде връчено днес на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Около полунощ българско време Тереза Мей сложи подписа си под писмото, с което задейства член 50 от Лисабонския договор. Очаква се днес сутринта тя да заяви пред депутатите в Камарата на общините, че това отбелязва момента, в който страната трябва да се сплоти. Според предварителната информация Тереза Мей ще заяви, че е твърдо решена да постигне правилната сделка за всеки един в Обединеното кралство. През нощта тя е разговаряла по телефона с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комися Жан-Клод Юнкер и с германския канцлер Ангела Меркел.

Според сценария в (14.30 българско време) писмото трябва да бъде връчено в Брюксел на Доналд Туск от британския посланик в ЕС сър Тим Бароу. Задействането на член 50 дава на двете страни две години да постигнат споразумение, така че ако те не се договорят допълнително за удължаване на срока за преговори, Великобритания ще престане да бъде член на ЕС на 29 март 2019 година.

Тереза Мей ще призове днес британците да се обединят, преди да предприемат "важното пътешествие" извън Европейския съюз, пише британският вестник "Таймс". Мей започва това, което мнозина разглеждат като най-голямото политическо раздвижване след Втората световна война. Британският премиер обещава "светло бъдеще" в края на официалните преговори, които ще предефинират отношенията на страната с най-близките ѝ съседи, посочва изданието.

Трима от най-видните бивши британски министри от целия политически спектър призоваха Тереза Мей да оттегли заплахата си за напускане на Европейския съюз без споразумение, пише вестник "Индипендънт". В противен случай, обясняват те, премиерът рискува катастрофа за британския бизнес. Майкъл Хейзълтайн, Питър Манделсън и Винс Кабл заявиха, че излизането без постигнато споразумение би било катастрофално и за работните места.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!